Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hanketiedotteet » Seksuaaliterveyden edistämisessä vielä paljon tekemätöntä työtä

Lapin AMK

Seksuaaliterveyden edistämisessä vielä paljon tekemätöntä työtä

Tiedote.
Julkaistu: 14.09.2016 klo 10:32
Julkaisija: Lapin AMK

Yhteistoiminnallinen hanke on tarpeen juuri Lapissa, jossa on nuorten klamydiatartunnat ja raskauden keskeytykset ovat muuta maata yleisempiä.

Seksuaaliterveys Lapin lasten, nuorten ja perheiden voimavaraksi -hankkeen aloitustapahtuma järjestettiin Rovaniemellä 12.9. Borealis-saliin oli kokoontunut 160 lappilaisten lasten, nuorten ja perheiden parissa työskentelevää ja muita asiasta kiinnostuneita.

 

Seksi on tekemistä, seksuaalisuus ominaisuus

Tilaisuuden avasi Naistenklinikan ylilääkäri Katja Hämeenoja Lapin sairaanhoitopiiristä.  

Katja Hämeenojan mukaan hankeidea syntyi kahvipöytäkeskustelussa toissa vuonna. Hänen oli jälleen pitänyt, kuten monena vuonna aiemminkin, selvittää lehdistölle miksi Lapissa tehdään niin paljon raskauden keskeytyksiä ja on niin paljon klamydiatartuntoja.

- Sen jälkeen ryhdyttiin kartoittamaan hankkeen muita teemoja ja toimijoita, joita seksuaaliterveys voisi kiinnostaa, Katja Hämeenoja kertasi hankeideoinnin alkuvaihteita.

Innokkaiden ihmisten myötä ammattikorkeakoulu otti hankkeen vetovastuun. Lehtori ja projektipäällikkö Sirkka Havela Lapin ammattikorkeakoulusta kertoi valmistautuneensa siihen, että saliin kokoontuneiden asiantuntijuus kanavoituu hankkeen toiminnan evästykseksi.

Teatteri-ilmaisun ohjaaja ja luokanopettajaopiskelija Kaisa-Maria Poikela viritti osallistuja aiheeseen esittämällä seksuaalisuuteen liittyviä väittämiä, johon yleisö sai vastata joko nousemalla ylös, kääntämällä selkänsä tai nostamalla kädet ylös.

Lastenpsykiatri Raisa Cacciatore Väestöliitosta käsitteli key-note-puheenvuorossaan lapsia ja nuoria seksuaalisuuden portailla ja sitä miten heitä voi tässä kehityksessä tukea ja suojata.

 

Seksuaalikasvatus on hyvä aloittaa jo päiväkodissa

Cacciatoren mukaan lasten on helppo puhua seksuaalisuuteen liittyvistä asioista, mutta kasvun myötä ihmiselle kehittyy aikuissilmälasit, joita sävyttää puhe seksistä. Aikuisen voi olla vaikeaa puhua lapsille ja nuorille seksuaalisuudesta.

- Siksi seksuaalikasvatusta varten tarvitaan selkeät materiaalit ja suositukset. Ilman suosituksia ja tukimateriaalia on vaarana, että omat kokemukset sävyttävät puhetta sen sijaan että osattaisiin opettaa ja järjestää seksuaalikasvatusta juuri sillä tasoilla kuin lapsen ja nuoren kehitystaso edellyttää, hän korostaa.

Seksuaalikasvatuksen tulisikin Cacciatoren mukaan olla tunteiden hallintaa ja järjen käyttöä.

Lapsen ja nuoren seksuaalikasvatukseen osallistuvat ainakin vanhemmat, vertaiset luokkatoverit ja vanhemmat koululaiset, media ja viihdeteollisuus ja lapsen ja nuoren oma keho. Faktat ja turvataidot ovat tässä infotulvassa ensisijaisen tärkeitä. Kaiken lisäksi on muistettava että lapsi kehittyy koko ajan.

- Lapsi on eri lapsi vuoden välein, Raisa Cacciatore muistuttaa.

Seksuaaliterveyshankkeen avajaistapahtumassa järjestettiin myös paneelikeskustelu aiheesta ”Tarttis tehdä jotain” - Lapin nuorten seksuaaliterveyden edistäminen.

Aiheeseen johdattavien alustusten ja puheenvuorojen lisäksi aloitustapahtuman tarkoituksena oli kerätä palautetta ja ideoita hankkeen toteutusta varten.

 

Lisätietoja

Lehtori, projektipäällikkö Sirkka Havela, etunimi.sukunimi@lapinamk.fi, puh.  040 737 1728

Katso myös: Lastenpsykiatri: Puhu seksuaalisuudesta jo päiväkodissa. YLE Uutiset Kotimaa 12.9.2016

Väestöliitossa työskentelevä Raisa Cacciatore on maamme tunnetuimpia ja arvostetuimpia lastenpsykiatreja.

Ylilääkäri Katja Hämeenojan kokemukset olivat tärkeä ponnin hankkeen käynnistämisessä.

Lapin ammattikorkeakoulu on Euroopan unionin pohjoisin ammattikorkeakoulu. Sijainti on meille mahdollisuus erikoistua: vahvuutemme on arktinen olosuhdeosaaminen. Hyödynnämme pohjoisen tarjoamia rajattomia mahdollisuuksia niin opetuksessa kuin TKI-toiminnassammekin. Toimipaikkamme sijaitsevat Kemissä, Rovaniemellä ja Torniossa.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs