Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hanketiedotteet » Mennään metsään -hanke käynnistyi vuoden alussa

Lahden ammattikorkeakoulu

Mennään metsään -hanke käynnistyi vuoden alussa

Tiedote.
Julkaistu: 19.01.2016 klo 10:24
Julkaisija: Lahden ammattikorkeakoulu

Luontomatkailu on maailman keskeisiä matkailutrendejä. Mennään metsään -hankkeen tavoitteena on Päijät-Hämeen ja Hämeen keskeisten retkeilyreittien vetovoimaisuuden ja elämyksellisyyden kehittäminen matkailun sekä terveyden ja hyvinvoinnin näkökulmista. Hankkeessa edistetään alueen asukkaiden lähivirkistysmahdollisuuksia ja vahvistetaan luontomatkailuun liittyvän liiketoiminnan elinvoimaisuutta ja luodaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia, erityisesti mikro- ja pk-yrityksille. Hanke pyrkii luomaan pysyviä toimintamalleja erityisesti reittien ylläpidon ja huollon osalta.
Aktiivisten lomien markkinat kasvavat

Aktiivisten lomien markkinat kasvavat vuosittain 65 %. Kevyiden aktiviteettien, melonnan, pyöräilyn ja vaelluksen, osuus koko matkailusta on Euroopassa noussut vuoden 2009 23 prosentista 42 prosenttiin vuonna 2012. Monissa Keski-Euroopan matkailukohteissa on laatuluokiteltu reitti- ja luontokohdeverkosto, ja useissa tutkimuksissa on todettu, että luontokohteen laatuun investoitu euro tuo takaisin paikallistalouteen 10 euroa.

Retkeilyreitistöjä hyödyntävistä tapahtumista ja niiden matkailuelinkeinolle tuottamasta positiivisesta vaikutuksesta on saatu muualla hyviä kokemuksia.

- Luontokohteissa ja reiteillä on panostettu elämyksen kokemiseen käyttäjälähtöisesti. On rakennettu seikkailufiilistä ja hiljentymistä varten kohteita, tuotu reittien varrelle digitaalista informaatioita ja opasteita. Suomessa olemme hieman liian vaatimattomia ja pidämme luontoa ikään kuin itsestäänselvyytenä, kertoo hankkeen suunnittelija Pirjo Räsänen LAMKista.


Päijät-Hämeessä ja Hämeessä runsaasti luontomatkailupotentiaalia


Päijät-Hämeessä ja Hämeessä on paljon ruuhkatonta, puhdasta luontoa, jota yritykset voisivat hyödyntää liiketoiminnassaan. Muutamaa kärkikohdetta lukuun ottamatta alueen monipuolinen retkeilyreittien verkosto on rakennettu pääosin lähivirkistyskäyttöön. Ongelmana on reittiverkoston kokonaisvaltaisen suunnittelun puute, yksittäisten retkeilyreittien heikko laatu, saavutettavuus ja tunnettuus sekä hyödynnettävyys liiketoiminnassa. Nämä kaikki tekijät muodostavat matkailun kehit-tämisen hidasteen sekä maaseudun mikro- ja pk-yrityksille että alueen kansainvälistymiselle.

– Mennään metsään -hanke tarjoaa hienon mahdollisuuden tukea alueen matkailukeskittymien ja -yritysten liikunta- ja tapahtumapainotteista liiketoimintaa, toteaa LAMKin TKI-johtaja Kirsi Valkeapää.

Mennään metsään -hanke perustuu Outdoors Finland Etelä -kehittämishankkeessa (2011-2014) kehitettyyn luontomatkailun kokonaisvaltaisen suunnittelun malliin ja Päijät-Hämeessä toteutettuun Luonnosta liiketoimintaa ja hyvinvointia -esiselvityshankkeeseen (2014), jossa Päijät-Hämeen parhaat retkeilykohteet kartoitettiin. Vastaava esiselvitys käynnistetään Kanta-Hämeessä. Hankkeessa tehdään tiivistä yhteistyötä sekä paikallisten toimintaryhmien, Lahti Regionin ja kansallisen Outdoors Finland -mikro- ja pk-yritysten kansainvälistymisohjelman kanssa. Lahden ammattikorkeakoulu vastaa myös kansallisen Visit Finlandin koordinoiman Outdoors Finland -hankkeen luonto- ja reitistökohteiden kehittämisen ja monikanavaisen viestinnän osa-alueesta.
Lisätietoja

Niina Ihalainen
Mennään metsään -hanke
TKI-asiantuntija, Lahden ammattikorkeakoulu
p. 044 708 0083

Pirjo Räsänen
Outdoors Finland -hanke
TKI-asiantuntija, Lahden ammattikorkeakoulu
p. 044 708 1242

www.lamk.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs