Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hanketiedotteet » Kansallisarkisto hakee vapaaehtoisia henkikirjojen indeksointityöhön

Kansallisarkisto

Kansallisarkisto hakee vapaaehtoisia henkikirjojen indeksointityöhön

Tiedote.
Julkaistu: 22.12.2015 klo 09:15
Julkaisija: Kansallisarkisto

Kansallisarkisto ja FamilySearch toteuttavat henkikirjojen (1809-1915) indeksointia yhteistyössä. Hakemistojen teko, indeksointi, toteutetaan talkoistettuna FamilySearchin verkkotyökalulla, ja kutsumme vapaaehtoisia indeksointityöhön. Kansallisarkistolla ei ole varattu resursseja indeksointityökalun käytön ohjeistamiseen, mutta sivuillamme on kuitenkin indeksoinnista lisätietoja ja linkkejä ohjeisiin. Olemme lisäksi perustaneet Facebook ryhmän Henkikirjojen indeksointi jossa indeksoijat voivat jakaa kokemuksiaan. FamilySearchin sivuilta löytyy englanninkielisiä yleisohjeita ja opetusvideo.

Digitoidut ja digitoitavat henkikirjat ovat heti vapaasti käytettävissä Digitaaliarkistossa. Talkoistettuina tuotetut hakemistot siirretään Digitaaliarkistoon mahdollisimman nopeasti niiden valmistumisen jälkeen.

Indeksoinnin verkkotyökalu on tarjolla vain englanniksi, mutta kerättävien metatietokenttien nimet sekä indeksointiohjeet on suomennettu ja näkyvät suomeksi verkkotyökalun näkymässä.

Työkaluun on vuonna 2015 jo ladattu mikrofilmeiltä digitoidut henkikirjat numeroihin 0 ja 5 päättyvien vuosien osalta. Vuoden 2016 aikana on tarkoitus käynnistää yhteistyöhanke Genealogical Society of Utahin (GSU) kanssa, jossa digitoidaan henkikirjojen puuttuvia välivuosia aina vuoteen 1916 saakka. Jatkossa indeksointia on tarkoitus toteuttaa lääneittäin jaoteltuina.

Indeksointityössä kerätään kylien, talojen ja henkilöiden nimitiedot.

Indeksointityökalun lataus:

Indeksointityökalu on ladattavissa sivulta:

https://familysearch.org/indexing/get-started-indexer (edellyttää uusinta Internet Explorer selainta, toimii myös Firefox selaimella).

Lisätietoja:

Sektorijohtaja István Kecskeméti, 029 5337036, etunimi.sukunimi@narc.fi

Arkistolaitoksen tehtävänä on varmistaa kansalliseen kulttuuriperintöön kuuluvien asiakirjojen säilyminen ja edistää niiden tutkimuskäyttöä. Tehtäviin kuuluu myös alan tutkimus- ja kehittämistoiminta.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs