Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Yritysten tilinpäätösraportointi uudistuu: Suomi siirtymässä sähköiseen tasekirjaan

Suomen Taloushallintoliitto ry

Yritysten tilinpäätösraportointi uudistuu: Suomi siirtymässä sähköiseen tasekirjaan

Tiedote.
Julkaistu: 05.06.2013 klo 11:00
Julkaisija: Suomen Taloushallintoliitto ry

Suomessa ollaan vihdoin siirtymässä yritysten talousraportoinnissa samaan sähköiseen standardiin, joka monissa muissa maissa on jo pakollinen. Maailmalla laajasti käytetty standardoitu yritystietojen raportointijärjestelmä tuo helpotuksen myös suomalaisille yrityksille.

Nykyisin yritysten täytyy raportoida tilinpäätöstietoja kolmelle eri viranomaiselle: Verohallinnolle, Patentti- ja rekisterihallitukselle (PRH) sekä Tilastokeskukselle. Kaikki kolme tahoa käyttävät osittain samaa tietoa, mutta eri muodoissa ja eri kanavia pitkin. Nykyinen raportointijärjestelmä on työläs ja virheiden mahdollisuus on suuri, kun tietoja välitetään eri tahojen välillä ja esimerkiksi liitetiedostoja muunnetaan digitaaliseksi tiedoksi eri järjestelmien kesken.

Auktorisoituja tilitoimistoja edustavan Taloushallintoliiton toimitusjohtaja Juha Ahvenniemi:
— Työ- ja elinkeinoministeriö on tutkinut, että taloushallinnon raportoinnista koituu suomalaisille yrityksille noin kahden miljardin euron lasku vuosittain. Suomen XBRL-konsortio ja Taloushallintoliitto ovat tänään julkistaneet sähköisen tasekirjan, joka tulee helpottamaan taloustietojen raportointia.

— Tulevaisuudessa yrityksen täytyy raportoida tilinpäätöstiedot vain yhden kerran, yhdellä sähköisellä ilmoituksella omasta taloushallinnon ohjelmastaan. Sen jälkeen eri viranomaiset noutavat tarvitsemansa tiedot yhteisestä tietokannasta. Tämä on osa Suomen ICT 2015 strategiaa, Ahvenniemi jatkaa.

Suomen XBRL-konsortio ajaa aktiivisesti sähköisen talousraportoinnin käyttöönottoa.
— Tavoitteemme on, että ensimmäiset vapaaehtoiset raportoinnit voitaisiin tehdä niin pian kuin mahdollista. Konkreettisesti tämä näkyisi tilinpäätöstietojen välittämisessä valtion tiedonvälityskanavaan ja sitä kautta PRH:lle, Verohallinnolle ja Tilastokeskukselle, sanoo Suomen XBRL-konsortion puheenjohtaja Esko Penttinen Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta.

Sähköisen standardin hyödyt
Määrämuotoinen standardi (XBRL) helpottaa sähköistä raportointia ja mahdollistaa tietojen tehokkaan uudelleenkäytön. Standardia tullaan käyttämään mm. tilinpäätös- ja verotietojen sekä vakavaraisuustietojen raportoinnissa, mikä mahdollistaa yritysten talouslukujen tehokkaan tilastoinnin ja tietojen jatkokäsittelyn esimerkiksi analyytikkojen tarpeisiin.

— Sähköisen talousraportoinnin hyödyt ovat selkeät. Yritysten hallinnollinen taakka vähenee kun raportointi nopeutuu ja laatukin paranee. Standardoitu järjestelmä auttaa myös harmaan talouden torjunnassa, luettelee Juha Ahvenniemi.

Ilmainen ja avoin standardi on jo laajasti käytössä muissa maissa kuten USA:ssa, Kiinassa, Saksassa, Tanskassa, Ruotsissa ja Italiassa.

Suomi jälkijunassa
Monissa muissa maissa, esimerkiksi Virossa, Tanskassa, Yhdysvalloissa, Italiassa, Belgiassa ja Hollannissa, taloudellisten tietojen raportointi sähköisesti määrämuodossa on pakollista. Myös Suomessa tutkitaan tätä mahdollisuutta.

— Kokemukset ovat rohkaisevia. Viron patentti- ja rekisterihallitus on kertonut, että sähköinen tilinpäätösraporttien käsittely kestää nyt 20 minuuttia, kun se ennen kesti kolme kuukautta, kertoo Esko Penttinen.

EU:ssa on jo suunnitteilla mandaatti, joka velvoittaisi jokaisen kirjanpitovelvollisen raportoimaan sähköisessä määrämuodossa vuoden 2018 alusta alkaen. Suomen osalta tämä siirtymä tulee toivottavasti tapahtumaan paljon ripeämmin.

Ohjelmistotalot ja tilitoimistot avainasemassa
Tänään julkistettu sähköinen tasekirja on Suomen kirjanpitolainsäädännön pohjalta luotu sähköisen tilinpäätöksen tekninen määritys, joka on luotu jo olemassa olevan raportointikoodiston päälle. Ohjelmistotalot voivat tästä eteenpäin sisällyttää sen omiin taloushallinnon ohjelmiinsa, minkä jälkeen yritykset voivat helposti ja tehokkaasti toimittaa tarvittavat raportit suoraan omista järjestelmistään.

— Nyt on tärkeää, että ohjelmistotalot ottavat tämän uuden tietomäärityksen vastaan ja soveltavat sitä taloushallinnon ohjelmistoissaan, jotta niistä lähetettävä tietosisältö pystytään suoraan hyödyntämään vastaanottavissa viranomaisjärjestelmissä, Esko Penttinen tähdentää.

Taloushallintoliitto näkee sähköisen raportoinnin hyödyt tilitoimistoissa.

— Tilitoimistot ovat ohjelmistotalojen ydinasiakkaina avainroolissa vaatimassa tämän uuden standardin soveltamista, koska heille käyttöönoton hyödyt ovat konkreettisimmat. Valtaosa yrittäjistä on valtuuttanut tilitoimistot hoitamaan taloushallinnon raportoinnin puolestaan. Tilitoimiston asiakkaina yrittäjät taas hyötyvät nopeasta ja luotettavasta palvelusta, liiton toimitusjohtaja Juha Ahvenniemi sanoo.

Sähköinen tasekirja julkistettiin tänään 5.6.2013 Jyväskylässä Taloushallintoliiton vuotuisilla Kesäpäivillä, johon osallistui yli 400 taloushallinnon ammattilaista.

Lisätietoja:

  1. Juha Ahvenniemi, toimitusjohtaja, Suomen Taloushallintoliitto, p. 040 7669291
  2. Outi Mäkiniemi, viestintäpäällikkö, Suomen Taloushallintoliitto, p. 040 5601742
  3. Esko Penttinen, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu, p. 040 5754520, esko.penttinen@aalto.fi
  4. Elina Koskentalo, Tieke ry, p. 050 33 99 428, elina.koskentalo@tieke.fi

Suomen XBRL-konsortio

Suomen XBRL-konsortio on osa kansainvälistä XBRL-yhteisöä, joka on maailman johtava yritysraportointia standardoiva taho. Suomen XBRL-konsortion isäntäorganisaationa on Aalto-yliopisto ja konsortion fasilitaattorina on Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun Real-Time Economy -kehitysohjelma. Konsortion perustajajäsenet ovat Patentti- ja rekisterihallitus, Verohallinto, Aalto-yliopisto, Taloushallintoliitto, Finanssialan keskusliitto, KPMG, PWC, Deloitte, TIEKE, Aditro, Suomen Asiakastieto, Kauppalehti Tietopalvelut, Tieto, IBM Finland, Hanken ja Åbo Akademi.

www.xbrl.fi

Taloushallintoliitto pähkinänkuoressa

Taloushallintoliitto TAL on Suomessa toimivien taloushallinnon palveluja tarjoavien auktorisoitujen tilitoimistojen ja konsulttiyritysten valtakunnallinen liitto. Liitto edustaa noin 800 auktorisoitua taloushallinnon yritystä ja sen päämääränä on kehittää tilitoimistoalaa yhdessä jäsenyritystensä kanssa. Jäsenyritykset hoitavat lähes 130.000 suomalaisen yrityksen ja yhteisön taloushallintoa.

Auktorisointijärjestelmä ja määräajoin suoritettavat tarkastukset varmistavat tilitoimiston laadun ja osaamisen tason. Auktorisoitu Taloushallintoliiton jäsen -merkki on selkein todiste asiantuntemuksesta. Liiton jäsenyritykset tarjoavat kirjanpidon, verotuksen, palkkahallinnon, talouden ja laskennan, rahoituksen ja yrityskauppakonsultoinnin, talousjohtamisen, koulutuksen sekä tietotekniikan palveluja erityisesti pk-yrityksille.

www.taloushallintoliitto.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs