Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Yritysten perustaminen vähentynyt – maahanmuuttajien osuus uusyrityskeskusten asiakkaista lisääntynyt

Suomen Uusyrityskeskukset ry

Yritysten perustaminen vähentynyt – maahanmuuttajien osuus uusyrityskeskusten asiakkaista lisääntynyt

Tiedote.
Julkaistu: 10.12.2015 klo 13:41
Julkaisija: Suomen Uusyrityskeskukset ry

 

Tammi-syyskuun 2015 aikana perustettiin Suomessa keskimäärin 9 % vähemmän yrityksiä uusyrityskeskusten kautta kuin vuosi sitten vastaavana ajanjaksona. Uusia asiakkaita oli uusyrityskeskuksissa 12 % vähemmän, ja starttirahalausuntoja annettiin 31 % vähemmän. Yrittäjyysaikeiden vähentyminen johtunee ainakin osittain siitä, että starttirahoja ei ollut muutamaan kuukauteen saatavilla.

Vaikka uusyrityskeskusten asiakasmäärät ovat keskimäärin vähentyneet, on maahanmuuttajien osuus asiakkaista lisääntynyt – erityisesti Etelä-Suomessa. Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla noin kolmannes yritysneuvonnan asiakkaista on maahanmuuttajia. Eniten maahanmuuttajataustaisia asiakkaita on tällä hetkellä Vantaan uusyrityskeskuksessa, jossa 36 % kaikista asiakaskäynneistä on tänä vuonna koskenut maahanmuuttajia.  

– Heidän asenteensa yrittäjyyteen on erittäin positiivinen ja myös kynnys lähteä yrittäjäksi on monesti matalampi kuin kantasuomalaisella. Monelle maahanmuuttajalle yrittäjyys on myös käytännössä ainoa tapa työllistyä, toteaa Vantaan uusyrityskeskuksen, YritysVantaan, toimitusjohtaja Marketta Korhonen.

Vantaalla uusyrityskeskuksen maahanmuuttaja-asiakkaat ovat taustaltaan useimmiten virolaisia, venäläisiä, turkkilaisia, kiinalaisia, filippiiniläisiä tai thaimaalaisia. Nämä asiakkaat perustavat muun muassa siivous-, rakennus-, kauneudenhoito-, auto- (autopesula, autokorjaamo) ja ravintola-alan yrityksiä.

– Uusyrityskeskukset ovat varautuneet neuvomaan yrittäjiksi aikovia maahanmuuttajia, vakuuttaa Suomen Uusyrityskeskukset (SUK) ry:n toimitusjohtaja Jari Jokilampi. Verkoston käytössä on suomenkielisen perustamisoppaan lisäksi yrityksen perustamisopas kymmenellä eri kielellä. Mukana ovat muun muassa arabian ja kurdin kieli. Neuvontatyössä hyödynnetään aiemmin yrityksen perustaneiden maahanmuuttajataustaisten yrittäjien kokemuksia.

– SUK ry tekee myös Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n kanssa yhteistyötä maahanmuuttajien yrittäjyyden tukemiseksi, Jokilampi kertoo.

 

Liite:

Uusyrityskeskusten tilastot 1.1.—30.9.2015 väliseltä ajalta + vuoden 2014 vertailuluvut
(sis. asiakasmäärät, uusien yritysten määrät ja annettujen rahoituslausuntojen määrät)

 

Lisätietoja:

Suomen Uusyrityskeskukset ry
Jari Jokilampi, toimitusjohtaja
p. 0500 731 445
jari.jokilampi@uusyrityskeskus.fi

YritysVantaa (Vantaan uusyrityskeskus ry)
Marketta Korhonen, toimitusjohtaja
p. 010 4232 322
marketta.korhonen@yritysvantaa.fi

 

Liitetiedostot

Suomen Uusyrityskeskukset ry on alueellisten uusyrityskeskusten yhteistoimintajärjestö. Suomessa toimii 31 uusyrityskeskusta, joilla on yhteensä 85 palvelupistettä. Uusyrityskeskukset tarjoavat maksutonta ja luottamuksellista neuvontaa yritystoimintaa suunnitteleville ja aloittaville. Uusyrityskeskusten avulla perustetaan vuosittain keskimäärin 8000 uutta yritystä, joista yli 80 % on toiminnassa vielä viiden ensimmäisen vuoden jälkeen. www.uusyrityskeskus.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs