Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Ympäristöministeri Paula Lehtomäki: "Ympäristölainsäädäntö vauhdittaa vihreää taloutta"

Ympäristöministeriö

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki: "Ympäristölainsäädäntö vauhdittaa vihreää taloutta"

Julkaistu: 25.02.2010 klo 13:57
Julkaisija: Ympäristöministeriö

YK:n ympäristöohjelman (UNEP) ministerifoorumi keskusteli torstaina vihreän talouden edistämisestä.

YK:n ympäristöohjelman (UNEP) ministerifoorumi keskusteli torstaina vihreän talouden edistämisestä.

"Ympäristöministereiden yhteinen päämäärä on taloudellisen kasvun turvaaminen, mutta sen on tapahduttava luonnon sallimissa rajoissa. Jos luonnon asettamia reunaehtoja ei kunnioiteta, vaarantuu taloudellisen kasvun perusta", ympäristöministeri Paula Lehtomäki sanoo.

Lehtomäki korosti puheenvuorossaan yksityisen sektorin roolia. Hänen mukaansa investoinnit, jotka johtavat ympäristökuorman pienentämiseen, toteutuvat suurilta osin kuluttajien ja erityisesti yritysten toimesta.

"Julkisen vallan on luonnollisesti näytettävä esimerkkiä, mutta myös kuluttajien ratkaisuilla on tärkeä rooli", Lehtomäki sanoo.

Hintamekanismi on keskeisessä asemassa vihreän talouden edistämisessä. Ympäristön kannalta haitallisille tuotteille ja palveluille tulee asettaa korkeampi hinta ja tukea samalla kestävää kulutusta ja tuotantoa.

"Kireän ympäristölainsäädännön merkitys jää liian usein vähälle huomiolle. On selvää, että kansainvälisesti kilpailluilla aloilla on oltava yhteisesti asetetut pelisäännöt, joiden noudattamista valvotaan. Lainsäädännön keinoin rima teknologian kehittämiselle ja vihreiden investointien tukemiselle voidaan kuitenkin asettaa riittävän kunnianhimoiselle tasolle", Lehtomäki toteaa.

Ympäristöteknologian markkinat kaksinkertaistumassa

YK:n ympäristöohjelman uusien arvioiden mukaan ympäristöteknologian markkinat kasvavat nykyisestä 1370 miljardista dollarista 2740 miljardiin dollariin vuoteen 2020 mennessä.

"Esimerkiksi kierrätysteknologian arvioidaan UNEPin lukujen mukaan tuottavan yksin Yhdysvalloissa 239 miljardia dollaria vuositasolla ja työllistävän yli miljoona ihmistä 56 000 yrityksessä. Näillä markkinoilla Suomen osaamiselle on käyttöä", Lehtomäki summaa päivän keskusteluista.

Ministerikeskusteluissa saavutettiin vankka yhteisymmärrys siitä, että tarvitaan laaja-alaista, sektorirajat ylittävää politiikkaa sekä kansalaisten tietoisuuden kasvattamista erityisesti kehitysmaissa.

Lisätietoja

Erityisavustaja Hanna Ekman, ympäristöministeriö, puh. 0400 873 743, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs