Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » YHTEISKUNTASOPIMUS EDELLYTTÄÄ TASAPUOLISUUTTA

METO - Metsäalan Asiantuntijat ry

YHTEISKUNTASOPIMUS EDELLYTTÄÄ TASAPUOLISUUTTA

Tiedote.
Julkaistu: 28.05.2015 klo 11:22
Julkaisija: METO - Metsäalan Asiantuntijat ry

Metsäasiantuntijat tyytyväisiä ja huolissaan hallitusohjelman kirjauksista

Hallitusohjelman kirjaukset ovat metsä- ja biotaloudelle myönteisiä, metsäalan asiantuntijat toteavat. Kokonaiskuva tilanteessa saadaan kuitenkin vasta siinä vaiheessa, kun ensi vuoden budjetista ja tulevien vuosien talousraameista on tarkempaa tietoa syyskuussa. Yhteiskuntasopimuksen reunaehdot huolestuttavat metsäasiantuntijoita.

Metsäala on tyytyväinen, että uudessa hallitusohjelmassa biotalousala on nostettu osaksi Suomi-visiota 2025. Uusiutuvilla luonnonvaroilla ja kotimaisella energialla on tässä keskeinen rooli. Koko biotalouden tuotoksesta yli 90 % tulee metsä- ja maataloudesta, Meton puheenjohtaja Håkan Nystrand muistuttaa. Kirjaukset sektorin keskeisistä asioista metsästrategiassa ovat alan kannalta erittäin tärkeitä. Mm. panostukset infrastruktuuriin ovat metsäasiantuntijoiden mielestä täysin välttämättömiä metsästrategian läpiviemiselle.

- Nyt me odotamme, että hyvät kirjaukset näkyvät myös käytännön tasolla hallituksen päätöksissä Ensimmäinen koetinkivi on syksyn budjettiesitys vuodelle 2016, Håkan Nystrand sanoo.

Nystrandin mukaan puun käyttötavoitteen nostaminen 15 miljoonalla kuutiometrillä vuodessa on toivotulla tavalla haasteellinen, mutta hyvin realistinen ja tärkeä tavoite, kun ottaa huomioon metsien kasvun, käytön, Suomen työllisyyden ja taloudellisen tilanteen tällä hetkellä.

- Suomen on vietävä asioita eteenpäin omista lähtökohdista ja huolehdittava alan edunvalvonnasta myös kansainvälisesti, Nystrand sanoo. – Sitä kautta voidaan turvata koko suomalaisen luonnonvara- ja biotalouden kasvu ja toimintaedellytykset lähivuosina.

Yksittäisistä asioista metsäasiantuntijat pitävät erittäin tärkeänä, että hallitusohjelmassa nostetaan esille mm. lupaprosessien ja viranomaistoiminnan järkevä sujuminen käytännössä. Se nopeuttaa asioiden käsittelyä ja tuo toimintaan taloudellista tehokkuutta. Toimenpiteet sääntelyn ja esimerkiksi kelpoisuusvaatimusten päivittämisestä ovat alalle tervetulleita.

- Näissä asioissa tarvitaan kuitenkin tervettä järkeä, Nystrand muistuttaa. – Kohtuullinen sääntely voi olla myös perusteltua. Esimerkiksi työsuojelun ja työlainsäädännön säätelyn purkaminen ei ole mielekästä hyvinvointiyhteiskunnassa. Emme voi myöskään hyväksyä kiristyksiä työttömyysturvaan.

Metsäasiantuntijat ovatkin huolissaan yhteiskuntasopimuksen reunaehdoista, joissa vastuu sopimuksen syntymisestä näyttää kaatuvan yksinomaan palkansaajajärjestöille. Neuvottelutilanne keskusjärjestöillä tulee olemaan vaativa ja vaarana on, että oli lopullinen ratkaisu mikä tahansa, palkansaajajärjestöjä syytetään joko sopimuksen kaatamisesta tai työehtojen heikentämisestä.

- Suomi on myös jatkossa sopimusyhteiskunta, Nystrand sanoo. - On välttämätöntä, että yhteiskuntasopimus on tasapuolinen ja oikeudenmukainen ja se tehdään neuvottelemalla, eikä riitelemällä.

- On tulevaisuuden kannalta viisasta, että uusi hallitus valmistelee edessä olevat vaikeatkin asiat hyvässä yhteistyössä työmarkkinajärjestöjen kanssa, Nystrand toteaa.

 

Lisätietoja: pj Håkan Nystrand, puh. 040 76 151 76

METO- Metsäalan Asiantuntijat ry on metsä- ja luonnonvara-alan asiantuntijoiden edunvalvontajärjestö. Jäseniä on noin 8 000 ja he työskentelevät luonnonvara-aloilla suunnittelijoina, esimiehinä, työnjohtajina, puun osto- ja korjuutehtävissä, metsänhoidon tehtävissä, toiminnanjohtajina, toimistonhoitajina, neuvojina, luonnonhoidon tehtävissä, opettajina ja asiantuntijoina, muissa johtotehtävissä sekä itsenäisinä yrittäjinä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs