Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » VUOSIJULKAISU: VIENTI LÄHES SAMALLA TASOLLA VUONNA 2014 KUIN VUOTTA AIEMMIN - Venäjänkauppa alamaissa

Tulli

VUOSIJULKAISU: VIENTI LÄHES SAMALLA TASOLLA VUONNA 2014 KUIN VUOTTA AIEMMIN - Venäjänkauppa alamaissa

Tiedote.
Julkaistu: 09.02.2015 klo 09:00
Julkaisija: Tulli

Suomen tavaraviennin arvo pysyi lähes edellisvuoden tasolla vuonna 2014 Tullin ennakkotietojen mukaan. Vienti oli arvoltaan melkein 55,8 miljardia euroa. Tuonnin arvo väheni yhden prosentin ja jäi 57,6 miljardiin euroon. Vuonna 2013 vienti laski yhden prosentin ja tuonti kaksi prosenttia

Kauppataseen alijäämä pieneni edellisvuoteen verrattuna. Kauppatase jäi ennakkotietojen mukaan 1,8 miljardia euroa alijäämäiseksi vuonna 2014. Vuonna 2013 vajetta kertyi 2,4 miljardia euroa. Alijäämä EU-maiden kanssa käydyssä kaupassa oli lähes 1,7 miljardia euroa ja ulkokaupassa vain 105 miljoonaa euroa vuonna 2014. Vuotta aiemmin ulkokaupan alijäämä oli 217 miljoonaa euroa ja EU-kaupan 2,1 miljardia euroa.

Kuljetusvälineet olivat viennin tärkein kasvuala vuonna 2014, mutta myös mobiiliteknologian laitteiden vienti nousi. Koneiden ja laitteiden sekä kemianteollisuuden tuotteiden viennin arvo laski viime vuonna. Metsäteollisuuden ja metalliteollisuuden tuotteiden vienti pysytteli suunnilleen edellisvuoden tasolla.

Erityisesti energiatuotteiden, mutta myös investointitavaroiden tuonnin arvon laskun johdosta kokonaistuonti päätyi yhden prosentin laskuun viime vuonna. Raaka-aineiden ja tuotantohyödykkeiden tuonti sen sijaan kasvoi jonkin verran. Myös kulutustavaroiden tuonti kasvoi hieman vuonna 2014. 

EU-maihin suuntautuneen ulkomaankaupan kolmen prosentin kasvun ansiosta kokonaisvienti ei laskenut vuonna 2014. Vienti euroalueelle nousi kuusi prosenttia. Vienti EU:n ulkopuolisiin maihin väheni viisi prosenttia. Vuonna 2013 vienti EU-maihin kasvoi prosentin ja vienti EU:n ulkopuolelle väheni viisi prosenttia. Tuonti kaikista EU-maista kasvoi vain prosentin vuonna 2014, kun se edellisvuonna kasvoi neljä prosenttia. Tuonnin arvon viiden prosentin väheneminen EU-maiden ulkopuolelta veti kokonaistuonnin yhden prosentin laskuun. Vuotta aiemmin ulkokaupan tuonti laski yhdeksän prosenttia.

Koko vuosijulkaisu liitteenä alla.

Tiedustelut:

Tulliylitarkastaja Christina Telasuo, p. 040 332 1828
Tulliylitarkastaja Anssi Kaarna, p. 040 332 8153
Tulliylitarkastaja Johanna Riikonen, p. 040 332 1824
Sähköposti: etunimi.sukunimi@tulli.fi

Liitetiedostot

Suomen tulli on osa Euroopan unionin tullijärjestelmää. Tulli on valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto, joka toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Tullin palveluksessa on noin 2 300 henkilöä.

Seuraa meitä Twitterissä ja Facebookissa

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs