Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Vuoden 2009 verokortit

Verohallinto

Vuoden 2009 verokortit

Julkaistu: 30.12.2008 klo 11:57
Julkaisija: Verohallinto

Verohallinto postittaa parhaillaan vuoden 2009 verokortteja. Verokortit ovat perillä 16.1.2009 mennessä. Uudet verokortit tulevat voimaan 1.2.2009. Tammikuussa 2009 toimitaan vielä vuoden 2008 verokortin mukaan.

Verohallinto postittaa parhaillaan vuoden 2009 verokortteja. Verokortit ovat perillä 16.1.2009 mennessä. Uudet verokortit tulevat voimaan 1.2.2009. Tammikuussa 2009 toimitaan vielä vuoden 2008 verokortin mukaan.

Verokortin muuttamisella ei ole kiirettä

Alkuvuodesta Verohallinnon verokorttipalvelu on yleensä ruuhkainen. Jos verokorttia on tarvetta muuttaa, sen ehtii tehdä myöhemminkin. Muutoksesta saa silti vuositasolla saman hyödyn.

Verokorttimuutos kätevimmin verkossa

Verokortin pidätysprosentin muutoksen voi laskea ja tilata kätevimmin verkossa osoitteessa www.vero.fi/verokortti. Tilaamiseen tarvitaan henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tai sirullinen henkilökortti. Verokortin voi edelleen tilata myös puhelimitse numerosta 020 697 000.

Tietoa verokorteista on osoitteessa www.vero.fi. Samassa osoitteessa on myös veroprosenttilaskuri, jolla verokortin muutostarvetta voi arvioida. Veroprosentin korottamiseen ei tarvita uutta verokorttia, vaan työntekijä voi itse ilmoittaa työnantajalle suuremman perus- tai lisäprosentin.

Palkansaajan verokortissa on valintamahdollisuus

Palkansaajan verokortissa on kaksi erilaista ennakonpidätyksen toimittamistapaa, joista työntekijä voi valita sopivamman vaihtoehdon. Ennakonpidätysprosentit ovat samat kummassakin vaihtoehdossa, mutta tulorajat on määritelty eri tavoin. Työntekijä rastittaa valintansa, ennen kuin antaa verokortin työnantajalle. Jollei työntekijä ole merkinnyt rastia verokortin kumpaankaan vaihtoehtoon, työnantaja käyttää palkkakauden tulorajan eli vaihtoehto A:n ennakonpidätystä.

A-vaihtoehto eli palkkakausikohtainen tuloraja sopii palkansaajille, joiden tulot kertyvät tasaisesti, esimerkiksi henkilöille, joilla on kiinteä kuukausipalkka tai jotka työskentelevät saman työnantajan palveluksessa koko vuoden.

B-vaihtoehto eli yhden tulorajan ennakonpidätys soveltuu palkansaajille, jotka ovat työssä vain osan vuotta tai joiden tulot vaihtelevat kuukausittain huomattavasti. Kannattaa varmistaa, että vuosituloraja varmasti riittää koko vuoden palkalle, myös lomarahoille. Jos tuloraja ylittyy kesken vuotta, loppuvuoden ennakonpidätys toimitetaan lisäprosentin suuruisena.

Joissakin verokorteissa, kuten opiskelijan portaikkoverokortissa ja eläkkeensaajan palkkaverokortissa, valinnan mahdollisuutta ei ole.

Lisätietoja tiedotusvälineille:
ylitarkastaja Kaj Hoffrén, puh. (09) 7311 5155

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs