Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Verokysymyksiä esillä toukokuun Ecofin-neuvostossa

Valtiovarainministeriö

Verokysymyksiä esillä toukokuun Ecofin-neuvostossa

Tiedote.
Julkaistu: 05.05.2014 klo 14:45
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Euroopan unionin valtiovarainministerit tapaavat 6.5. talous- ja rahoitusasioiden neuvoston (Ecofin) kokouksessa Brysselissä. Euromaiden valtionvarainministerit pitävät euroryhmän kokouksen edeltävänä päivänä 5.5. Suomea kokouksissa edustaa valtiovarainministeri Jutta Urpilainen.

Euroryhmä saa tilannekatsaukset Portugalin ja Kreikan sopeutusohjelmista. Portugalin sopeutusohjelma on päättymässä toukokuun puolivälissä ja troikka (Euroopan komissio, Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja Euroopan keskuspankki) tekee parhaillaan ohjelman viimeistä väliarviota. Kreikan osalta euroryhmä keskustelee sen kansallisesta kasvustrategiasta, joka tähtää maan kilpailukyvyn parantamiseen.

Euroryhmä jatkaa aiempaa keskustelua Euroopan vakausmekanismin suorasta pääomitusvälineestä. Ministereille annetaan myös katsaus pankkiunionin yhteisen valvontamekanismin (SSM) sekä yhteisen kriisinratkaisumekanismin (SRM) tilanteista.

Lisäksi esillä ovat Ranskan uuden hallituksen poliittinen linja, Saksan ja Itävallan alustavat budjettisuunnitelmat sekä euroalueen taloudellinen tilanne.

Neuvostossa emo-tytäryhtiödirektiivi ja finanssitransaktiovero

Ecofin-neuvosto hakee poliittista yhteisymmärrystä emo-tytäryhtiödirektiivin muuttamisesta. Direktiivillä pyritään välttämään niin sanottu ketjuverotus eli kaksinkertainen verotus tytäryhtiöiden maksaessa osinkoja ja voittoja emoyhtiöilleen. Direktiivin muutoksella pyritään välttämään perusteettomat veroedut, kuten täysin verottamatta jääminen. Neuvoston puheenjohtaja on laatinut esityksen direktiivin muutoksesta. Siitä on työryhmätasolla jo saavutettu pääosin yhteisymmärrys, ja Suomi tukee tätä esitystä.

Neuvosto saa myös tilannekatsauksen finanssitransaktioveroa (FTT) koskevasta direktiiviehdotuksesta, ja sen käsittelyn etenemisestä Kreikan puheenjohtajuuskaudella.

Euroopan komissio julkisti jäsenvaltioiden makrotalouden epätasapainoja koskevat syväanalyysit maaliskuussa. Ecofin-neuvosto hyväksyy nyt analyysejä koskevat päätelmät. Niissä korostetaan tarvetta toimeenpanna makrotalouden epätasapainomenettelyjä ja todetaan epätasapainojen olleen yksi eurokriisin syistä. Päätelmissä tähdennetään myös tarvetta korjaavin toimiin ja sitoutumista rakenteellisiin uudistuksiin maissa, joissa on makrotaloudellisia epätasapainoja. Päätelmät ovat Suomen hyväksyttävissä.

Neuvosto keskustelee myös huhtikuussa pidettyjen G-20 –maiden, Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) kokousten annista.

Lisätietoja:

neuvotteleva virkamies Susanna Ikonen, puh. 040 673 6818

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs