Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Vammaisilla ihmisillä on oikeus yksilölliseen asumiseen ja elämään

Sosiaali- ja terveysministeriö

Vammaisilla ihmisillä on oikeus yksilölliseen asumiseen ja elämään

Julkaistu: 30.08.2010 klo 10:14
Julkaisija: Sosiaali- ja terveysministeriö

Peruspalveluministeri Paula Risikko ja asuntoministeri Jan Vapaavuori muistuttavat kuntia kehitysvammaisten asumisohjelman toteuttamisesta. Valtioneuvoston periaatepäätökseen pohjautuvan ohjelman tavoitteena on vähentää laitospaikkoja ja mahdollistaa kehitysvammaisten yksilöllinen asuminen.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja ympäristöministeriö tiedottavat 

Peruspalveluministeri Paula Risikko ja asuntoministeri Jan Vapaavuori muistuttavat kuntia kehitysvammaisten asumisohjelman toteuttamisesta. Valtioneuvoston periaatepäätökseen pohjautuvan ohjelman tavoitteena on vähentää laitospaikkoja ja mahdollistaa kehitysvammaisten yksilöllinen asuminen.

"Nyt monilla paikkakunnilla on suunnitteilla jopa 100-paikkaisia asumiskeskittymiä, joissa tarjotaan palveluja erityisryhmille, kuten vanhuksille, päihdekuntoutujille, mielenterveyskuntoutujille ja kehitysvammaisille. Tämäntyyppisten keskittymien syntyminen on vastoin valtioneuvoston periaatepäätöksen tavoitteita pitkäaikaisen laitoshoidon purkamisesta ja kehitysvammaisten asumisen kehittämisestä", ministerit toteavat.

Ministerit painottavat, että periaatepäätöksellä halutaan vahvistaa kehitysvammaisten yhdenvertaisuutta asumisessa sekä yhteisössä ja yhteiskunnassa. Laitoshoitoa yksilöllisemmät ja yhteisöllisemmät tuki- ja palvelumuodot vastaavat nykyistä paremmin niin vammaisten henkilöiden, heidän läheistensä kuin henkilökunnankin tarpeisiin. Tähän liittyy asumisen järjestäminen tavallisilla asuinalueilla.

"On hyvin tärkeää, että palveluja järjestävät kunnat kiinnittävät riittävää huomiota asuntojen sekä asumiseen liittyvien palvelujen sisältöön ja laatuun. Asumisratkaisuja on tehtävä vammaisten henkilöiden tarpeiden ja toiveiden mukaan. Kehitysvammaisten asumisen ja palvelujen järjestämisessä on kyse perus- ja ihmisoikeuksien, yhdenvertaisuuden, osallisuuden ja itsenäisen elämän turvaamisesta", ministerit muistuttavat.

Nopeasti muuttuva sosiaalihuollon toimintaympäristö edellyttää myös toimijoiden tarkempaa ohjausta, valvontaa ja näitä tukevien välineiden kehittämistä. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastossa on tekeillä yhdessä aluehallintovirastojen kanssa ympärivuorokautisten vammaisten asumispalvelujen valvontaohjelma, jossa luodaan yhtenäiset valvontamittarit kaikkien aluehallintovirastojen käyttöön. Myös vammaisten henkilöiden asumispalvelujen laatusuositusten sitovuuden vahvistamista tarkastellaan kuntien ohjauksen välineenä.

Kuntayhtymät ja kunnat ovat parhaillaan tekemässä alueellisia suunnitelmia laitoshoidon vähentämiseksi ja kehitysvammaisten asumisen järjestämiseksi. Niitä hyödynnetään kehitysvammaisten asumisohjelman toimenpiteiden suuntaamisessa, kuten Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ARAn erityisryhmien asumisen investointiavustuksen käytössä. Investointiavustuksen haku avautuu syyskuussa.

Lisätietoja

hallitussihteeri Jaana Huhta, STM, p. 050 516 0669, etunimi.sukunimi(at)stm.fi
asuntoneuvos Raija Hynynen, YM, p. 050 521 7498, etunimi.sukunimi(at)ymparisto.fi

Muualla palvelussamme

Valtioneuvoston periaatepäätös ohjelmasta kehitysvammaisten asumisen ja siihen liittyvien palvelujen järjestämiseksi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs