Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Valtiovarainministerit kokoontuvat Brysselissä ensimmäistä kertaa Liettuan puheenjohdolla

Valtiovarainministeriö

Valtiovarainministerit kokoontuvat Brysselissä ensimmäistä kertaa Liettuan puheenjohdolla

Tiedote.
Julkaistu: 05.07.2013 klo 14:04
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

EU:n valtiovarainministerit kokoontuvat Brysseliin maanantaina ja tiistaina 8. ja 9.7.2013. Esillä ovat mm. Kreikan, Kyproksen ja Espanjan tilanteet sekä euromaiden budjettisuunnitelmien tarkastelun käytännöt. Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen edustaa kokouksissa Suomea.

Maanantaina euroryhmässä on tarkoitus käsitellä Kreikan sopeutusohjelman kolmatta väliarviota, Kyproksen pankkisektorin tilannetta ja Espanjan pankkitukiohjelman kolmatta väliarviota. Lisäksi esillä on Kansainvälisen valuuttarahaston euroaluetta koskeva tutkinta (IMF:n artikla IV:n konsultaatiot).

Tiistaina Liettua esittelee ensimmäisen EU-puheenjohtajuuskautensa työohjelman valtiovarainministereille. Puheenjohtajuuskauden pääteemat ovat uskottavuus, kasvu ja avoimuus. Uusi puheenjohtaja vie eteenpäin pankkiunionia sekä muita rahoitusmarkkinoiden lainsäädäntöhankkeita. Lisäksi loppuvuoden Ecofin-asialistalla on valmistelut talous- ja rahaliiton syventämiseksi myös talouspolitiikan etukäteiskoordinaation, sopimusluonteisten järjestelyjen, solidaarisuusmekanismin ja sosiaalisen ulottuvuuden osalta. Näistä komissio antaa esitykset ja tiedonannot syksyllä.

Ecofin-neuvosto hyväksyy muodollisesti asetusmuutokset, jotka koskevat Latvian eurojäsenyyttä vuoden 2014 alusta. Asiasta keskusteltiin jo kesäkuun Ecofin-neuvostossa ja Eurooppa-neuvostossa. Suomi tukee euron käyttöönottoa Latviassa.  

Valtiovarainministereiden on tarkoitus hyväksyä euromaiden budjettiarviointeja koskevat käytännesäännöt. Niin sanotut two pack -asetukset, jotka koskevat euromaiden budjettisuunnitelmien seurantaa ja arviointia sekä vakavissa vaikeuksissa olevien euroalueen jäsenvaltioiden valvonnan tiukentamista, tulivat voimaan toukokuussa 2013. Käytännesääntöjen on tarkoitus täsmentää näitä asetuksia. Suomi voi hyväksyä käytännesäännöt.

Ministereiden on myös tarkoitus hyväksyä EU:n yhteinen linjausluonnos G20-ryhmän valtiovarainministerien ja keskuspankkien pääjohtajien Moskovassa 19.–20.7.2013 järjestettävään kokoukseen.  G20-ministereiden odotetaan keskustelevan mm. keskipitkän aikavälin talouskasvustrategioiden toimintasuunnitelmasta, kansainvälisestä rahoitusarkkitehtuurista, investointirahoituksesta, rahoitusmarkkinoiden sääntelykysymyksistä ja verojärjestelmien läpinäkyvyydestä. EU:n yhteinen linjausluonnos on Suomen hyväksyttävissä.                   

Lisätietoja: neuvotteleva virkamies Susanna Ikonen, puh. 040 673 6818

Valtiovarainministeriö (VM) on osa valtioneuvostoa. Ministeriö valmistelee hallituksen talous- ja finanssipolitiikkaa ja valtion talousarvion sekä toimii veropolitiikan asiantuntijana. Se vastaa myös rahoitusmarkkinapolitiikan valmistelusta ja valtion työnantaja- ja henkilöstöpolitiikasta sekä julkishallinnon kehittämisestä. Lisäksi VM vastaa kuntahallinnon lainsäädännön sekä kuntatalouden kehittämisestä. Ministeriö osallistuu Euroopan unionin ja monien kansainvälisten järjestöjen toimintaan.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs