Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Valtiovarainministeri Urpilainen: Kuntien tehtävien määrässä muutetaan suuntaa

Valtiovarainministeriö

Valtiovarainministeri Urpilainen: Kuntien tehtävien määrässä muutetaan suuntaa

Tiedote.
Julkaistu: 11.12.2013 klo 15:59
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen perustelee hallituksen rakenneuudistuksia hyvinvointimallimme turvaamisella. Hän muistuttaa, että erityisesti kunnissa, jotka vastaavat pääosasta hyvinvointivaltion palveluja, on pitkään jouduttu elämään vaikeassa tilanteessa. Urpilainen puhui hallituksen eduskunnassa rakennepoliittista ohjelmaa käsitelleessä tiedonantokeskustelussa.

  - Kuntien velkaantuminen on ollut vauhdikasta. Kymmenessä vuodessa kuntien velka on yli kolminkertaistunut. Nykyiset rakenteemme eivät mahdollista julkisten palveluiden tuottamista kestävällä tavalla tulevaisuudessa. Jos siis haluamme varmistaa hyvinvointivaltion tulevaisuuden ja kansalaisten yhdenvertaisuuden peruspalveluiden saamisessa, on rakenteita uudistettava.

Urpilainen halusi nostaa rakennepaketista erikseen esiin kuntien tehtävien ja velvoitteiden tarkastelun. Kyseessä on Urpilaisen mukaan käänne. Ennen on kuntien tehtäviä pääsääntöisesti lisätty. Nyt suuntaa muutetaan.

- Nyt hallitus ottaa uuden asennon. Kuntien tehtäviä ja velvoitteita vähennetään ja uusia rasitteita ei enää tällä hallituskaudella anneta ilman, että vastaavasti karsitaan olemassa olevia tai  kompensoidaan kustannukset. Tällä käänteellä on tarkoitus antaa kunnille mahdollisuus - voisi jopa käyttää sanaa vapaus - toteuttaa omaa perustehtäväänsä ja selvitä siitä kestävällä tavalla. Hallitus luottaa Suomen kuntapäättäjiin. Me uskomme, että hyvinvointivaltio on rakenteellisten uudistusten jälkeen entistä paremmassa kunnossa ja valmiina tulevien vuosien haasteisiin.

Urpilainen korosti rakenneuudistusten tähtäävän myös työllisyysasteen nostamiseen. Hallituksen tavoitteena on hänen mukaansa luoda tilanne, jossa yhä useammalla suomalaisella on mahdollisuus tehdä töitä.

- Siksi on tärkeä korostaa myös rakennepaketin osana olevia toimia, joilla parannetaan suomalaisten mahdollisuutta ottaa vastaan työtä, joilla kannustetaan suomalaisia työskentelemään enemmän niin työuran alku-, keski- ja loppupäässä - ja joilla voidaan mahdollistaa uuden elinkeinotoiminnan syntymistä. Siksi myös rakennepaketissa sovittua ohjelmaa teollisen pohjan vahvistamiseksi tulisi kiirehtiä.

Lisätietoja: erityisavustaja Ville Kopra, 040 826 1358

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs