Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Valtiovarainministeri Urpilainen: Hallinto mahdollistajaksi avoimella datalla, joukkoistamisella ja uuden ajan työnantajana

Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Valtiovarainministeri Urpilainen: Hallinto mahdollistajaksi avoimella datalla, joukkoistamisella ja uuden ajan työnantajana

Tiedote.
Julkaistu: 05.10.2012 klo 10:52
Julkaisija: Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen pitää isona haasteena kestävän kasvun ja suomalaisten hyvinvoinnin turvaamista hallituksen tulevaisuusselonteossa tähtäimessä olevana vuonna 2030. Urpilainen puhui perjantaina Jyväskylän tulevaisuusselonteon alueseminaarissa, jonka teemana oli ”Hallinto mahdollistajana”.

- Kierrämme syksyllä kuudella eri paikkakunnalla osallistaen paikallisia toimijoita kertomaan ja työstämään yhtä teemaa oman alueensa näkökulmasta. Näkökulmamme on siis alhaalta ylöspäin, ei ylhäältä alaspäin. Se on myös tulevaisuuden näkökulma.

Urpilainen nosti puheessaan esille kolme asiaa, joiden hän uskoo tarjoavan suuria mahdollisuuksia julkisen hallinnon uudistamisessa. Ensimmäinen tapa tehdä hallinnosta vahvemmin mahdollistaja on julkisten tietovarantojen avaaminen.

 - Avoimessa datassa on kyse läpinäkyvyyden lisäämisestä, innovaatioiden ja uusien liiketoimintaideoiden ruokkimisesta sekä hallinnon tehostamisesta. Meillä on Suomessa sekä tietoa että käyttäjäyhteisöä, joten yhdistetään nämä vahvuutemme!

Toinen hallinnon uusi työkalu olisi joukkoistaminen. Se onnistuu Urpilaisen mukaan sitä paremmin, mitä helpommin ymmärrettävä ja tuttu itse asia on kansalaiselle. Valtiontalousarvioon voi olla vaikea ottaa kantaa, lähikoulun kehittämiseen paljon helpompi.

- Julkishallinnon nykyistä agendaa tarkasteltaessa harmaa talous on suuremmista painopisteistä sellainen, joka tulee kansalaisen iholle. Me kaikki esimerkiksi seuraamme saammeko kuitin maksettuamme laskun.

- Haluaisinkin heittää tässä palloa eduskunnan tulevaisuusvaliokunnalle. Voisiko harmaa talous toimia pilottiteemana ministeriöiden ja valiokunnan joukkoistamista edistävässä yhteistyössä? Uskon vahvasti, että juuri harmaa talous voisi olla sen kaltainen asia, jonka kautta joukkoistaminen voisi lähteä nopeammin kehittymään.

Julkishallinto voisi Urpilaisen mielestä olla uuden ajan edelläkävijä myös työnantajana. Hän muistuttaa ihmisen käyttävän valtavan ajan elämästään työssä työpaikalla tai etätyössä. Näin ollen tämän ajan laadun parantaminen on tärkeää niin työnantajan kuin työntekijänkin näkökulmasta

- Tarvitsemme enemmän erilaiset hallinnolliset rajat ylittävää ja osallistavaa valmistelua. Meidän on myös kyettävä rakentamaan enemmän alhaalta ylöspäin suuntautuvan informaation varaan. Eli kuunneltava työyhteisön kaikkia jäseniä. Vaikuttavuus ja tuloksellisuus -ohjelmassa tämä on jo lähtökohtana. Työyhteisön tasavertainen jäsenyys on tärkeää ja se edellyttää hyvää, oikeudenmukaista johtamista. Tarvitsemme myös enemmän uusien ehdotusten ja aloitteiden tekemistä kannustavaa ilmapiiriä.

Lisätietoja:
Ville Kopra, erityisavustaja, 040 826 1358, Valtiovarainministeriö

Pauliina Hietalahti
Tiedottaja
+358 50 433 80 11
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
viestinta@jamk.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs