Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Valtionyhtiöistä yrittäjähenkiseen valtioon -raportti julkaistaan 15.1.

Kalevi Sorsa -säätiö

Valtionyhtiöistä yrittäjähenkiseen valtioon -raportti julkaistaan 15.1.

Kutsu.
Julkaistu: 13.01.2015 klo 08:30
Julkaisija: Kalevi Sorsa -säätiö

Tervetuloa Kalevi Sorsa -säätiön Valtionyhtiöistä yrittäjähenkiseen valtioonraportin julkistamiseen torstaina 15.1. klo 10.30 Rikhardinkadun kirjaston 3. krs lukusaliin (Rikhardinkatu 3, Helsinki).
 
Valtio ja yksityinen sektori asetetaan suomalaisessa elinkeinopoliittisessa keskustelussa toistuvasti vastakkain. Ajatuspaja Kalevi Sorsa -säätiön raportissa Antti Alaja haastaa taloushistoriallisesta näkökulmasta yksinkertaistavan vastakkainasettelun yksityisen ja julkisen välillä.
 
Niin Itä-Aasian maat kuin Suomikin teollistuivat valtiollisen valikoivan elinkeinopolitiikan vauhdittamana. Viime vuosina kansainvälisessä keskustelussa taas on korostettu valtion keskeistä roolia innovaatiovetoiselle taloudelle. Yhdysvallat esitetään usein vapaan kapitalismin mallina, mutta tosiasiassa se on harjoittanut puolustushallinnon hankkeiden kautta korkean teknologian kasvua tukevaa elinkeinopolitiikkaa.
 
Raportissa nostetaan esiin kaksi yleistä johtopäätöstä. Ensinnäkin uuden kasvun ja korkean arvonlisäyksen työpaikkojen luominen edellyttävät merkittäviä julkisia investointeja, eikä kansantalouksien investointitoimintaa tule jättää pelkästään yksityisen sektorin varaan. Toiseksi valtiot voivat omaksua yhteiskunnallisia ja teknologisia missioita, joiden kautta resursseja ohjataan ilmasto- ja ympäristökriisin kaltaisten ongelmien ratkaisemiseksi. Valtion elinkeinopoliittinen tehtävä ei ole ainoastaan luoda edellytyksiä yksityiselle toimeliaisuudelle, vaan myös antaa suuntaa kehitykselle.  
 
Raporttia kommentoivat tilaisuudessa SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin ja Oneston R&D Lead Lasse Immonen.

 

Ilmoittautumiset pyydämme osoitteeseen info@sorsafoundation.fi

 

YTM Antti Alaja toimii projektitutkijana ajatuspaja Kalevi Sorsa -säätiössä. Alaja on kirjoittanut Taloutta työväelle. Markkinaliberalismin myyttejä murtamassa (Into 2013) -kirjan yhdessä Esa Suomisen kanssa.
 
 
Lisätietoja:
Antti Alaja, projektitutkija, 040 1952 041, antti.alaja@sorsafoundation.fi
Hildur Boldt, talous- ja viestintävastaava, 0400 327762, hildur.boldt@sorsafoundation.fi

Kalevi Sorsa -säätiö on sosiaalidemokraattinen ajatuspaja.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs