Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Valtioneuvosto päätti jakaa 29 kunnalle harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta

Valtiovarainministeriö

Valtioneuvosto päätti jakaa 29 kunnalle harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta

Tiedote.
Julkaistu: 05.12.2013 klo 13:41
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Valtioneuvosto päätti tänään 5. joulukuuta jakaa 29 kunnalle harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta vuodelle 2013 yhteensä 20 000 000 euroa.

Vuonna 2012 tukea jaettiin 27 kunnalle yhteensä 20 000 000 euroa ja vuonna 2011 tuettiin 31 kuntaa 20 000 000 eurolla. Tänä vuonna avustusta haki 108 kuntaa, yhteissummaltaan 141,9 miljoonaa euroa. Vuonna 2012 avustusta haki 95 kuntaa, yhteissummaltaan 118,1 miljoonaa euroa. Vuonna 2011 hakemuksen jätti 64 kuntaa.

Kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta annetun lain 30 §:n mukaan harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta voidaan myöntää kunnalle, joka ensisijaisesti poikkeuksellisten tai tilapäisten kunnallistaloudellisten vaikeuksien vuoksi on lisätyn taloudellisen tuen tarpeessa. Tarpeeseen vaikuttavina seikkoina otetaan huomioon myös paikalliset erityisolosuhteet.

Kunnat perustelivat korotuksen tarvetta muun muassa taloudellisen tilanteen heikkenemisellä, verotulojen vähenemisellä, tilinpäätösten alijäämien kasvulla ja niiden tasapainotusongelmilla, valtionosuus- ja veroperustemuutoksilla, palvelutarpeiden muutoksilla, sekä poikkeuksellisilla ja ennakoimattomilla menoilla erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Valtionosuuden korotuksen myöntämisen ehtona on, että kunta on hyväksynyt suunnitelman taloutensa tasapainottamiseksi toteutettavista toimenpiteistä. Suunnitelma tuli liittää hakemukseen. Valtionapuviranomainen voi asettaa korotuksen myöntämiselle ja käytölle myös muita kunnan talouteen liittyviä ehtoja. Valtiovarainministeriön asettamana ehtona on, että kunta toteuttaa sitä koskevan kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta annetun lain 63a §:n mukaisen arviointiryhmän esityksen mukaiset toimenpiteet palvelujen edellytysten turvaamiseksi. Muut ehdot koskevat pääasiassa korotuksen käytön kohdentamista siten, että korotus on tarkoitettu osaksi kunnan omia talouden tervehdyttämistoimenpiteitä, joihin kunnan on syytä varautua korotuksesta riippumatta. Lisäksi korotus ei saa aiheuttaa vastaavan suuruista kunnan omassa päätäntävallassa olevien menojen lisäystä.

Korotus voidaan seuraavina vuosina jättää myöntämättä tai se voidaan myöntää alennettuna, jos suunnitelmaa tai asetettuja ehtoja ei ole noudatettu.

Korotukset maksetaan kunnille kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta saaneet ja hakeneet kunnat löytyvät kokonaisuudessaan osoitteesta www.vm.fi.

Lisätietoja: neuvotteleva virkamies Vesa Lappalainen 02955 30389, hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkusen erityisavustaja Elina Laavi 02955 30383 .

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs