Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Valtion lainojen huonot ehdot vaikuttavat voimakkaasti asumisoikeusasuntojen asumiskustannuksiin

Asuntosäätiö

Valtion lainojen huonot ehdot vaikuttavat voimakkaasti asumisoikeusasuntojen asumiskustannuksiin

Tiedote.
Julkaistu: 12.06.2012 klo 14:04
Julkaisija: Asuntosäätiö

Asuntoministeri Krista Kiuru on käynnistänyt toukokuussa hankkeen, jonka tavoitteena on edistää kohtuullisten asumismenojen toteutumista valtion tuella rakennetuissa ARA-asunnoissa. Myös asumisoikeusasunnot ovat ARA-asuntoja, joita ylläpidetään omakustannusperiaatteen mukaan ja omistajayhtiöt ovat voitonjakorajoitteiden alaisia.

- Asumisoikeusasuntojen asumiskustannuksia on viime vuosina nostanut  vanhenevan asuntokannan lisääntyvä korjaustarve. Samaan aikaan valtion vuosimaksulainojen pääomakustannukset ovat huonojen lainaehtojen takia pysyneet korkeina. Asukkaat maksavat vastikkeissaan yhä edelleen noin 60 % pääomakuluja, toteaa Asokotien toimitusjohtaja Marko Pyykkönen

Vuosimaksulainojen korot ovat olleet jo vuosia kuluttajalainoja korkeammat, mikä on hidastanut vuosimaksulainojen lyhentämistä ja vähentänyt mahdollisuutta varautua taloudellisesti isoihin korjauksiin. Tilannetta on vaikeuttanut myös kiinteistöjen ylläpitokustannusten voimakas, 26 %:n nousu viimeisen viiden vuoden aikana. 

Kuluttajien uusien asuntolainojen keskikoron ollessa 2,23 % (maaliskuu 2012, Suomen Pankki) vuosimaksulainojen korko on 3,74 % - siis lähes kaksinkertainen kuluttajalainoihin nähden.  

 - Asumisoikeusasuntokanta on rakennettu pääosin 90-luvulla, jolloin tarvittiin runsaasti asuntoja nuorten perheiden tarpeisiin. Asuntokanta on nyt sen ikäistä, että siinä korostuu hinnakkaat ylläpitokorjaukset.

 Pyykkönen korostaa, että tilannetta tulee entisestään vaikeuttamaan ensi vuoden alkuun kaavaillut kiristyvät korjausrakentamisen energiatehokkuusmääräykset. Tiukentuvat määräykset ovat aina nostaneet rakentamisen kustannuksia.

 - Samaan aikaan asumisoikeusasuntojen kysyntä on siirtynyt isoista perheasunnoista pieniin yhden tai kahden hengen kotitalouksien kysyntään, toteaa Pyykkönen.

 Asuntojen kysynnän muutosta vahvisti vuonna 2006 voimaan astunut lakimuutos, jonka myötä yli 55-vuotiailta poistuivat varallisuusrajat. Perheasuntojen kysynnän väheneminen näkyy jo isojen asuntojen tyhjäkäytön lisääntymisenä.

 Asokotien erityispiirteenä valtakunnallisena toimijana on vielä se, että asuntokanta on hajautunut 32 paikkakunnalle ympäri maata. Alueelliset erot ovat suuret ja yhteiskunnallisen rakennemuutoksen myötä osa toimintapaikkakunnista on muuttunut muuttotappiokunniksi ja asuntokysyntä noilla paikkakunnilla on vähentynyt. Myös pääkaupunkiseudulla lisääntynyt alueellinen segregaatio vaikuttaa jo asuntojen kysyntään.

 Vastikkeiden tasausjärjestelmän avulla yhtiö on kuitenkin pystynyt pitämään yllä asuntoja omakustannusperiaatteen mukaan kannattavasti, kuten asumisoikeuslaki toimijoilta edellyttää.

 - Myös asukkaat ovat nousseet kritisoimaan vastikekehitystä ja tuoneet lainsäätäjille esiin tarpeen vuosimaksulainajärjestelmän uudistamisesta. Yhtiö tukee asukkaiden esitystä, sillä pääomakulut ovat kohtuuttoman suuret valtion huonojen lainaehtojen takia ja korjaustoimintaan jää liian vähän rahaa käytettäväksi, painottaa Pyykkönen.

 Lisätietoja: Marko Pyykkönen, Asokodit, toimitusjohtaja, puh. 0400 426 666

Asokodit on Suomen suurin asumisoikeusasuntojen omistaja.
Yhtiön omistus jakautuu puoliksi SATO:n ja VVO:n välillä.

Asokotien toiminta-ajatus

Asokodit omistaa kannattavasti laadukkaita asumisoikeusasuntoja pääkaupunkiseudulla ja kasvukeskuksissa.

Yhtiön toiminta perustuu jatkuvaan kehittymiseen sekä hyvien asumispalveluiden tuottamiseen yhdessä huolella valittujen kumppaneiden kanssa. Asukasyhteistyö on merkittävä osa yhtiön toimintaa.

Asokodit
Leankatu 3, 00240 HELSINKI
Puhelin 020 161 2230
Faksi 020 161 2201
Sähköposti etunimi.sukunimi@asokodit.fi
Y-tunnus 0787027-9

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs