Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Valtiolta tukea kuntaliitosselvityksiin

Valtiovarainministeriö

Valtiolta tukea kuntaliitosselvityksiin

Tiedote.
Julkaistu: 23.08.2013 klo 09:26
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Valtio tukee nyt käynnistyviä kuntaliitosselvityksiä selvitysavustuksilla. Avustukset tulevat hakuun syyskuussa. Kunnat voivat hakea avustusta selvityksestä aiheutuviin erilliskustannuksiin, kuten selvittäjän tai konsultin palkkakustannuksiin. Avustuksen määrä riippuu liitosselvityksen laajuudesta, mutta on enintään 50 000 euroa selvitystä kohden. 

”Kunnilla on edessään hyvin vaativa muutos. Valtio on varautunut tukemaan kuntia uudistuksen kaikissa eri vaiheissa, eli niin selvitysvaiheessa, valmistelussa kuin itse toteutuksessakin”, hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen kertoi perjantaina puhuessaan Kuntajohtajapäivillä Espoossa.

Uutena elementtinä kuntien käyttöön tulee myös lisäosa talouden tervehdyttämiskeinojen selvittämiseen, jos kuntaliitosselvityksessä on mukana taloudellisesti erityisen vaikeassa asemassa oleva kunta.

”Liitosselvitykseen ja yhdistymispäätöksen jälkeiseen uuden kunnan rakentamiseen on valmisteltu laajaa muutostukipakettia, joka pitää sisällään niin muutosjohtamisen, ict-järjestelmien uudistamisen kuin talouden vahvistamisenkin tukea ja apua. On ensiarvoisen tärkeää, että uudet kunnat lähtevät alusta asti mahdollisimman hyvin, taloudellisesti ja tehokkaasti käyntiin”, Virkkunen sanoi.

Heinäkuussa voimaan astunut kuntarakennelaki velvoittaa kaikki kriteerit täyttävät kunnat tekemään naapureidensa kanssa selvityksen mahdollisen kuntaliitoksen hyödyistä. Hallitus on halunnut vauhdittaa liitosselvitysten käynnistymistä erityisesti kaupunkiseuduilla, ja onkin varautunut asettamaan valtion erityiset kuntajakoselvittäjät suurimmille kaupunkiseuduille (12) jo tämän syksyn aikana. Valtion erityisselvittäjien kustannukset maksaa kokonaan valtio.

Lisätietoja: erityisavustaja Elina Laavi, puh. 040 708 2121, etunimi.sukunimi@vm.fi

Valtiovarainministeriö (VM) on osa valtioneuvostoa. Ministeriö valmistelee hallituksen talous- ja finanssipolitiikkaa ja valtion talousarvion sekä toimii veropolitiikan asiantuntijana. Se vastaa myös rahoitusmarkkinapolitiikan valmistelusta ja valtion työnantaja- ja henkilöstöpolitiikasta sekä julkishallinnon kehittämisestä. Lisäksi VM vastaa kuntahallinnon lainsäädännön sekä kuntatalouden kehittämisestä. Ministeriö osallistuu Euroopan unionin ja monien kansainvälisten järjestöjen toimintaan.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs