Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Valio-myrsky vaikeutti sähkönjakelua vähemmän kuin syksyn 2013 myrskyt

Energiateollisuus ry

Valio-myrsky vaikeutti sähkönjakelua vähemmän kuin syksyn 2013 myrskyt

Tiedote.
Julkaistu: 14.10.2015 klo 08:23
Julkaisija: Energiateollisuus ry

Sähkönjakelun toimitusvarmuus ja sen parantamiseksi tehdyt toimenpiteet olivat koetuksella, kun Suomea riepotteli 2.10. Valio-myrsky. Sähköt olivat poikki pahimmillaan noin 230 000 asiakkaalta. Se on kuitenkin vähemmän kuin edellisen suurhäiriön aikana syksyllä 2013.

Myrskyyn oli varauduttu, joten korjausresursseja ja verkostoautomaatiota hyödyntämällä sähköt palautettiin valtaosalle asiakkaista nopeasti. Myrskytuhoilta välttyivät Pohjois-Suomi ja sellaiset alueet, joissa sähköverkko on jo kaivettu maan alle.

Energiateollisuus ry:n teettämän kyselyn mukaan Valio-myrsky aiheutti vahinkoja noin 60 prosentille verkkoyhtiöistä. Myrsky osui pahiten Suomen keski- ja itäosiin. Näillä metsävaltaisilla ja harvaanasutuilla alueilla vikojen korjaaminen on hyvin haastavaa. Valtaosa vioista johtui sähkölinjojen päälle kaatuneista puista. Pisimmät sähkökatkot kestivät 3 vuorokautta.

Myrskytuhojen korjaus maksoi sähköverkkoyhtiöille noin 8 miljoonaa euroa. Lisäksi asiakkaille maksettavia korvauksia arvioidaan kertyneen noin 9 miljoonaa euroa. Syksyn 2013 myrskytuhoihin verrattuna vahingot jäivät vähäisemmiksi. Esimerkiksi Seija-myrskyn seurauksena sähköttömiä asiakkaita oli pahimmillaan yli 400 000.

Sähköverkkoja parannetaan lähes 7 miljardilla

Sähkönjakelun toimitusvarmuuteen investoidaan parhaillaan voimakkaasti. 15 vuoden aikana investointien kokonaisarvon on laskettu olevan noin 7 miljardia euroa. Tämä pitää sisällään muun muassa maakaapelointia, verkostoautomaatiota ja ilmajohtojen siirtämistä metsistä teiden varsille.  

Jotta toimenpiteet voidaan toteuttaa kansantaloudellisesti katsottuna järkevästi ja sähkömarkkinalaissa annettujen aikarajojen puitteissa, on sähköjohtojen sijoittamista koskevia lupaprosesseja kehitettävä. Tämä edellyttää muutoksia niin lainsäädäntöön, viranomaisohjeisiin kuin toimintatapoihin. Myös tiivis yhteistyö verkkoyhtiön, urakoitsijoiden sekä maanomistajien välillä on tärkeää.

 

Energiateollisuus ry kartoitti Valio-myrskyn vaikutuksia jäsenyhtiöilleen osoitetulla kyselyllä. Kyselyyn saatiin 44 vastausta, jotka edustavat noin 80 prosenttia Suomen sähkönjakeluverkoista.

 

Lisätiedot:
Johtaja Kenneth Hänninen, puh. 050 320 2439
Asiantuntija Esa Niemelä, puh. 050 569 6922

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs