Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Uusi yliopistolaki on pitkä harppaus yliopistojen kehittämisessä

Uusi yliopistolaki on pitkä harppaus yliopistojen kehittämisessä

Julkaistu: 19.02.2009 klo 15:28
Julkaisija:

Valtioneuvoston tänään torstaina hyväksymä esitys uudeksi yliopistolaiksi on toteutuessaan merkittävä edistysaskel yliopistojen kehittämisessä. Laki lisää yliopistojen toimivaltaa, ja esityksessä on tehty tärkeitä uudistuksia myös yliopistojen hallintoon ja päätöksentekojärjestelmiin.

Valtioneuvoston tänään torstaina hyväksymä esitys uudeksi yliopistolaiksi on toteutuessaan merkittävä edistysaskel yliopistojen kehittämisessä. Laki lisää yliopistojen toimivaltaa, ja esityksessä on tehty tärkeitä uudistuksia myös yliopistojen hallintoon ja päätöksentekojärjestelmiin. Muutokset vahvistavat yliopistojen itsenäisyyttä ja antavat mahdollisuuden entistä korkeatasoisempaan tutkimukseen ja opetukseen.

– Yliopistot pääsevät jatkossa itse päättämään monista asioista, jotka nykyisin määritellään lainsäädännöllä tai jotka ovat valtiovallan ohjauksessa. Tämä on oikea suunta. Yliopistojen perinteiset tärkeät oikeudet – kuten itsehallinto ja siihen kuuluva tutkimuksen, taiteen ja opetuksen vapaus – säilyvät ennallaan, korostaa johtaja Timo Kekkonen Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n Innovaatioympäristö ja osaaminen -sektorilta.

Meneillään on useita yliopistojen uudistushankkeita. Korkeakouluille on laadittu tuore kansainvälistymisstrategia, ja parhaillaan valmistellaan myös aikuiskoulutuksen kokonaisuudistusta. Korkeakoulujen rakenteellisen kehittämisen odotetaan saavan uutta vauhtia, kun korkeakoulut uusivat strategiansa kevääseen 2010 mennessä.

– Yliopistojen toiminnan kannalta on välttämätöntä kehittää kriteerejä, joiden perusteella yliopistot saavat valtiolta perusrahoitusta. Jos halutaan laadultaan ja vaikuttavuudeltaan korkeatasoista opetusta ja koulutusta, määrällisten kriteerien rinnalla pitää arvioida yhä enemmän myös laadullisia tekijöitä, Kekkonen huomauttaa.

– Uudistusten toimeenpano ei ole helppoa. Tarvitaan vahvaa yhteistyötä yliopistoyhteisön sisällä, mutta myös yhteistoimintaa muun yhteiskunnan kanssa. Elinkeinoelämä on tähän yhteistyöhön valmis, Kekkonen lupaa.

Lisätietoja:
Johtaja Timo Kekkonen, puh. (09) 4202 2541, 050 500 3214

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs