Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Urpilainen: Suomi hoitaa asiansa

Valtiovarainministeriö

Urpilainen: Suomi hoitaa asiansa

Tiedote.
Julkaistu: 08.04.2014 klo 14:20
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Hallitus teki valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen mukaan kehysriihessä tarvittavat päätökset rakenteiden uudistamiseksi, kasvun ja työllisyyden edellytysten parantamiseksi ja julkisen talouden kuntoon saattamiseksi. Kehyspäätöksellä valtion ja julkisen velan suhde kansantuotteeseen kääntyy laskuun. Urpilainen puhui eduskunnassa valtion- ja kuntatalouden sekä rakennepoliittiset uudistukset kattavan julkisen talouden suunnitelmasta käydyssä lähetekeskustelussa.

- Hallitus on tehnyt päätöksensä vaikean tasapainoilun edessä. Toisaalta on pidettävä huolta, ettei velkataakkamme kasva niin suureksi, että se kaventaisi toimintakykyämme tulevissa kriiseissä. Toisaalta talouskasvu on edelleen niin haurasta, ettemme halua omin toimin sitä tyrehdyttää. Siksi hallitus on päättänyt jaksottaa sopeutustoimenpiteet useammille vuosille. Kehysriihen päätökset voidaan jakaa kolmeen osaan: valtiontalouden sopeuttamiseen, kasvupakettiin sekä rakennepoliittisen ohjelman toimeenpanoon.

Valtiovarainministeri korosti hallituksen pitävän erittäin tärkeänä, että kaikki ovat mukana, kun valtion talouden tulevaisuudesta, talouskasvusta ja työllisyydestä pidetään huolta.

- Kohdentamalla tuloveronkorotukset hyvätuloisille ja kevennykset pienituloisille, kehyspäätös toteuttaa hallituksen linjaa, joka puolustaa kaikkein heikoimmassa asemassa olevien asemaa. Hallitus ei halunnut tehdä leikkauksia sellaisiin tulonsiirtoihin, jotka kohdistuvat kaikista heikoimmassa asemassa oleviin kuten toimeentulotukeen.

Kokonaisuuteen sisältyvistä rakennepoliittisista toimista Urpilainen nosti esiin asumistuen 300 euron suojaosan, joka tulee käyttöön 2015 syyskuun alusta. Uudistus lisää hänen mukaansa merkittävästi ihmisten kykyä vastaanottaa työtä. Toinen tärkeä uudistus koski nuorten syrjäytymisen vastaisia ratkaisuja.

- Nuorten työllistymismahdollisuuksien parantamiseksi nuorisotakuun toimeenpanoa tehostetaan ja oppivelvollisuusikää nostetaan 17 vuoteen vuodesta 2015 alkaen. Nuorten syrjäytymisen estämiseksi tehtävä oppivelvollisuusiän nosto on tiukasta talouden raamista huolimatta juuri nyt tärkeä investointi sellaiseen Suomeen, jossa kaikki pidetään mukana.

Kehyspäätöksen yhteydessä valtion varallisuutta ohjataan nykyistä tuottavampaan käyttöön. Urpilaisen mukaan keskeisimmät panostukset liittyvät uutta kasvua ja tulevaisuutta luoviin osaamis- ja innovaatioinvestointeihin sekä nopeasti työllistäviin liikenne- ja asuntorakentamishankkeisiin.

- Pisara-radan toteuttaminen etenee. Aikuisten koulutustason nostamiseen osoitetaan uusia määrärahoja ja lisäksi kasvavien yritysten innovaatio ja tutkimusrahoitukseen tehdään merkittäviä lisäpanostuksia. Näin vahvistamme tulevan osaamispohjaisen kasvun pohjaa sekä autamme nopeasti vaikuttaville lääkkeillä akuuttiin tilanteeseen.

Hallitus on Urpilaisen mukaan kehyspäätöksessään löytänyt väylän, jota pitkin navigoimalla valtiontaloudesta pidetään huolta, tuetaan kasvua ja pidetään huolta oikeudenmukaisuudesta. Hän painottaa, että kyseessä on kokonaisuus.

- Kokonaisuus, joka turvaa hyvinvointivaltion jatkumisen. Kokonaisuus, joka jatkaa hallituksen isoa linjaa oikeudenmukaisesti toteutetusta sopeutuksesta. Kokonaisuus, joka kääntää velkasuhteen laskuun ja joka poistaa kestävyysvajeen. Kokonaisuus, joka osoittaa, että Suomi hoitaa tiukan paikan tullen asiansa.

Lisätietoja: erityisavustaja Matti Niemi, puh. 045 679 1717

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs