Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Ulkoministeri Stubb: Vihreä teknologia on Suomelle iso mahdollisuus

Ulkoasiainministeriö

Ulkoministeri Stubb: Vihreä teknologia on Suomelle iso mahdollisuus

Julkaistu: 28.04.2010 klo 15:27
Julkaisija: Ulkoasiainministeriö

Ulkoministeri Alexander Stubbin mukaan puhdas tuotanto ja päästöjen vähentäminen on paitsi hyvä ympäristölle, myös merkittävä mahdollisuus Euroopan ja Suomen taloudelle.

Ulkoministeri Alexander Stubbin mukaan puhdas tuotanto ja päästöjen vähentäminen on paitsi hyvä ympäristölle, myös merkittävä mahdollisuus Euroopan ja Suomen taloudelle.

”EU:n riippuvuus hiilestä on jo tällä hetkellä pienin maailman suurista talouksista, ja puhtaasta teknologiasta on tulossa meille yhä merkittävämpi etu”, Stubb totesi tänään 28. huhtikuuta EK:n ympäristöfoorumissa pitämässään puheessa.

Stubbin mukaan maailmantalous tulee jatkamaan syvällistä muutostaan kohti vihreämpää, matalahiilistä tuotantoa ja kulutusta. ”Maailmantalous on jo siirtynyt cleantech-kilpailun aikakauteen. Yhdysvalloissa tehdään merkittäviä panostuksia, kehittyvillä markkinoilla kasvu vieläkin nopeampaa. Jos Eurooppa haluaa pysyä mukana, välinpitämättömyyteen ei ole varaa”, Stubb jatkoi.

EU:ta voi Stubbin mukaan kuitenkin kehua ilmastopolitiikan tienraivaajaksi. ”Euroopassa on ollut ainutlaatuiset kannustimet rakentaa kilpailukykyistä yritystoimintaa sektorille, joka väistämättä muodostuu merkittäväksi muuallakin.”

Muutoksella on Stubbin arvion mukaan merkittävä vaikutus yritystoimintaan ja sen sääntelyyn, sekä kansallisella että globaalilla tasolla.

Ulkoministeri Stubb esitti puheessaan neljää toimenpidettä:

1) Euroopassa tarvitaan rohkeutta johtaa, seuraamisen sijaan. On käytettävä kaikki keinot talouskasvun ja hiilen käytön lisääntymisen välisen yhteyden katkaisemiseksi.

2) EU:n on pyrittävä EU-tasoiseen hiiliveroon, kansallisten hiiliverojen sijaan. EU:n on myös harkittava tosissaan siirtymistä 30 prosentin päästövähennystavoitteeseen.

3) Globaalilla tasolla on helpotettava yritystoimintaa, protektionismin sijaan. Talousmuutoksen keskellä protektionismin riski on kasvanut. Voidaksemme sopia pelisäännöistä, yhteistyötä merkittävien maiden välillä tulee tiivistää ja viedä strategisemmalle tasolle.

4) Riittävän laajan perspektiivin säilyttäminen on tärkeää: Cleantech ei liity pelkkään ilmastonmuutokseen tai fossiilisiin polttoaineisiin. Uusia haasteita (esimerkkinä vesi) on tulossa sitä mukaa, kun kilpailu muista luonnonvaroista kiristyy. Tämä tulee vaikuttamaan entistä useampiin talouden ja yritystoiminnan sektoreihin.

Lisätietoja: ulkoministerin lehdistöavustaja Sanni Grahn-Laasonen, puh. 040 732 8340

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs