Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Tutkimus: Bioenergiassa merkittävät työllistämismahdollisuudet

Työ- ja elinkeinoministeriö

Tutkimus: Bioenergiassa merkittävät työllistämismahdollisuudet

Julkaistu: 16.02.2010 klo 10:22
Julkaisija: Työ- ja elinkeinoministeriö

Bioenergia-alan kehitys näkyy erityisesti metsäenergian hankinnan ja käytön lisääntymisenä ja toiminnan ammattimaistumisena. Metsäenergian hankinta tarjoaakin alan merkittävimmät työllistämismahdollisuudet. Näin todetaan työ- ja elinkeinoministeriön 16.2.2010 julkaisemassa tutkimuksessa ”Bioenergia 2020 - Arvioita kasvusta, työllisyydestä ja osaamisesta”.

Bioenergia-alan kehitys näkyy erityisesti metsäenergian hankinnan ja käytön lisääntymisenä ja toiminnan ammattimaistumisena. Metsäenergian hankinta tarjoaakin alan merkittävimmät työllistämismahdollisuudet. Näin todetaan työ- ja elinkeinoministeriön 16.2.2010 julkaisemassa tutkimuksessa ”Bioenergia 2020 - Arvioita kasvusta, työllisyydestä ja osaamisesta”.

Metsäbiomassojen lisäksi myös muu bioenergiapotentiaali on viime vuosina selvemmin tunnistettu. Alan kasvulle vuoteen 2020 mennessä antavat tukea fossiilisten polttoaineiden merkittävä hinnan nousu ja alan kustannustehokkuuden lisääntyminen teknologian kehittyessä.

– Metsäteollisuuden raju rakennemuutos on jo heikentänyt alan työllisyyttä.  Myös metsäteollisuuteen voimakkaasti kytköksissä oleva uusiutuvan energian tuotanto on pienenemässä. Uutta suuntaa alalle haetaan biopolttoaineiden ja bioenergian tuotannosta. Näihin liittyvän teknologian kehitystyötä julkinen sektori tukee merkittävillä panoksilla, totesi työministeri Anni Sinnemäki.

Peltoenergian yhtenä roolina tulevaisuudessa on nykyisen maatalouden työpaikkojen turvaaminen. Energianjalostuksen työpaikat eivät kasva merkittävästi vuoteen 2020 mennessä. Sen sijaan kiinteistöjen ja maatalouden bioenergiaratkaisujen laitevalmistuksessa ja palveluliiketoiminnassa on merkittävä potentiaali.

– Bioenergian syöttötariffin ulottaminen lähemmäs maatilakokouluokkaa helpottaisi maataloudelle asetetun päästöjen vähentämistavoitteen saavuttamista ja palvelisi niitä maatiloja, jotka haluavat lisätä uusiutuvien käyttöä, vähentää energiankulutustaan ja ulkopuolisen energian käyttöä, korosti Sinnemäki.

Työvoiman saatavuuden ongelmat tulevat painottumaan raaka-aineen hankintaan. Alan heikko palkkaus ja työn kausiluonteisuus tekevät rekrytoinnin vaikeaksi. Toisaalta alan rakenteelliset muutokset ja ympäristötietoisuuden lisääntyminen voivat osaltaan lisätä alan houkuttelevuutta. Asiantuntijat eivät usko laajamittaiseen ulkomaisen työvoiman käyttöön.

Bioenergialle räätälöidyt opintokokonaisuudet tulevat yleistymään alan koulutuksessa. Asiantuntijat pitävät koulutusorganisaatioiden ja muiden alan toimijoiden yhteistyön lisäämistä tarpeellisena. Oppisopimuskoulutus arvioitiin yhdeksi merkittäväksi väyläksi bioenergia-alan työtehtäviin.

Tutkimuksessa käytettiin asiantuntijoiden haastatteluihin perustuvaa ns. Delfoi-tutkimusmenetelmää. Asiantuntijapaneeli valittiin yrityksistä, tutkimus- ja kehitysorganisaatioista, edunvalvonnasta ja koulutusorganisaatioista.

Itä-Suomen yliopiston Alue- ja kuntatutkimuskeskuksen tutkijoiden Pasi Saukkosen ja Aki Villan tutkimus luettavissa osoitteessa www.tem.fi/julkaisut

Lisätiedot:
tutkija Aki Villa, Itä-Suomen yliopisto, p.050 566 0900 etunimi.sukunimi@uef.fi
tutkija Pasi Saukkonen, Itä-Suomen yliopisto, p. 050 464 2534, etunimi.sukunimi@uef.fi
työmarkkinaneuvos Matti Sihto, TEM, 050 396 0092, etunimi.sukunimi@tem.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs