Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Suomen terveydenhuoltouudistuksessa voitaisiin ottaa oppia Ruotsista

Suomen terveydenhuoltouudistuksessa voitaisiin ottaa oppia Ruotsista

Tiedote.
Julkaistu: 01.10.2012 klo 13:30
Julkaisija: Terveyspalvelualan Liitto

Ruotsissa toteutettiin taannoin laaja terveydenhuoltouudistus, jonka positiiviset vaikutukset ovat jo selvästi nähtävissä. Mallia esiteltiin tänään Terveyspalvelualan syysseminaarissa Majvikissa, jossa uudistuksesta kertoi ruotsalaisen Leading Health Care -ajatushautomon pääsihteeri Hans Winberg.

Terveyspalvelualan Liiton puheenjohtajan Yrjö Närhisen mielestä Suomessa parhaillaan valmisteltavan terveydenhuollon palvelurakenneuudistuksen yhteydessä on syytä miettiä, voimmeko ottaa oppia Ruotsin mallista.

– Ruotsissa perusterveydenhuollon saatavuus on merkittävästi parantunut uudistuksen myötä, Närhinen toteaa.

Ruotsin vårdval- ja fritt val- uudistusten perusidea on se, että potilas voi valita haluamansa lääkärin tai hoitopaikan. Järjestelmässä on mukana useita hyväksyttyjä palveluntarjoajia, mutta valinta on aina potilaan.

Palvelut tarjotaan kansalaiselle edelleen julkisena palveluna ja rahoitetaan verovaroin. Viranomaiset määrittelevät kaikille toimijoille sekä hintatason että laatukriteerit ja seuraavat niitä. Toimijat joutuvat avoimesti raportoimaan ja julkaisemaan raporttinsa, mikä helpottaa terveydenhuollon vaikuttavuuden ja tehokkuuden arviointia. Myös potilailla on hyvä mahdollisuus seurata laatukriteerien täyttymistä.

Järjestelmä on saanut palveluntarjoajat niin yksityisellä kuin julkisellakin sektorilla kilpailemaan keskenään. Hoidon laatu on parantunut, aukioloajat laajentuneet ja asiakastyytyväisyys kasvanut.

– Uudistuksen perusperiaatteena on kansalaisen valinnanvapaus. Korvaus on sama riippumatta siitä, onko palvelun tarjoajana julkinen vai yksityinen sektori, Närhinen sanoo.

Ruotsin terveydenhuollon maksut ovat kaikille samat, tuloista riippumattomat ja tasoltaan melko alhaiset.

Lisätietoja: Terveyspalvelualan Liiton puheenjohtaja Yrjö Närhinen, puh. 030 633 1601, yrjo.narhinen@terveystalo.com

Terveyspalvelualan Liitto on Elinkeinoelämän keskusliiton yksityistä terveyspalvelualaa edustava työmarkkina- ja elinkeinopoliittinen etujärjestö. Liitto edustaa voimakkaasti kasvavaa palvelutoimialaa. Liittoon kuuluu noin 200 terveyspalvelualan yritystä ja yhteisöä, jotka toimivat laaja-alaisesti yksityisellä terveyspalvelualalla. Jäsenyritykset työllistävät lähes 24 000 terveydenhuollon ammattilaista noin 300 paikkakunnalla. 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs