Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Suomella on hyvät edellytykset rakentaa toimiva vanhusten kuntoutusjärjestelmä

Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry

Suomella on hyvät edellytykset rakentaa toimiva vanhusten kuntoutusjärjestelmä

Tiedote.
Julkaistu: 13.12.2013 klo 14:18
Julkaisija: Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry

Hallitus on ottanut tavoitteekseen lisätä vanhusten kotihoitoa ja vähentää laitoshoitoa. Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko on kiteyttänyt tavoitteen niin, ettei terveyskeskuksen tulisi olla kenenkään ihmisen koti.

Aalto-yliopiston tutkijan, professori Erkki Vauramon mukaan Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa potilaan lääketieteellinen sairaudenhoito ja vanhuksen hoiva ovat vielä toistaiseksi sekaisin terveyskeskussairaalassa sillä seurauksella, että sairaalavuoteesta on tullut monen vanhuksen koti vuosien ajaksi.

Tutkimustulokset kertovat, että vuodeosastopainotteinen hoito entisestäänkin lisää vuodepotilaiden määrää: jo kymmenen päivän makuuttaminen ilman mahdollisuutta liikkumiseen tuhoaa iäkkään liikunta- ja toimintakykyä. Tuossa ajassa tehdään kävelevänä sairaalaan tulleesta iäkkäästä vuodepotilas.

Fysi 2/2013 –lehdessä ja hiljattain Ylen Aamu-tv:ssä haastateltu Vauramo korostaa, että Suomeen pitää muiden Pohjoismaiden tavoin saada kunnollinen iäkkäiden kuntoutusjärjestelmä, joka antaa ikäihmiselle itselleen mahdollisuuden omasta toimintakyvystään huolehtimiseen. Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry:n toiminnanjohtaja Leila Salonen muistuttaa, että Suomeen on sotiemme veteraanien ja sotainvalidien kuntoutuksen pohjalta kehittynyt kansainvälisesti vertaillen poikkeuksellisen kattava fysioterapia- ja kuntoutusyritysten verkosto.

Fysioterapiayritykset ovat jo vuosikymmenien ajan toimineet hyvässä yhteistyössä julkisen sektorin kanssa ja täydentäneet sen palveluja. - Yritykset tuottavat sopimusperusteisesti hyvin vaativaa kuntoutusta niin sotaveteraaneille kuin vaikeavammaisille, usein koko elämän ajan kuntoutusta tarvitseville ihmisille. Yritysten tuottamien kuntoutuspalveluiden laatua seurataan tarkasti mm. auditoinnein, ja palvelut on todettu korkealaatuisiksi. Yrittäjät ovat vastanneet haasteisiin kouluttamalla sekä itseään että henkilökuntaansa ja kehittämällä palveluitaan jatkuvasti, Leila Salonen sanoo.

Monet fysioterapia- ja kuntoutusalan yritykset ovat kouluttaneet viime vuosina henkilökuntaansa erityisesti myös ikäihmisen erityistarpeet huomioivaan geriatriseen kuntoutukseen. Samanaikaisesti tutkimustulokset kertovat, että esimerkiksi muistisairaan kuntoutukseen erikoistuneen fysioterapeutin toteuttama räätälöity kotikuntoutus on paitsi inhimillistä myös kustannustehokasta hoitoa, joka parantaa sekä muistitoimintoja että toimintakykyä hidastamalla toiminnanvajeiden etenemistä.

- Fysioterapian ammattilaisten erikoisosaamisen hyödyntäminen kuntoutusjärjestelmässä säästää resursseja ja vähentää tarvetta uusien seinien rakentamiseen samalla kun se tarjoaa iäkkäille mahdollisuuden tehokkaaseen, kotona tai lähellä kotia toteuttavaan tulokselliseen kuntoutukseen. Olemme Fysissä erittäin iloisia siitä, että vanhusten kuntoutusjärjestelmä on nostettu Suomessa tavoitteeksi ja toivomme, että alan yritykset osaavine henkilökuntineen saavat olla mukana sitä toteuttamassa, Leila Salonen sanoo.

Lisätietoja:      

Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry

Toiminnanjohtaja Leila Salonen, 040 749 8706, leila.salonen@fysi.fi

Puheenjohtaja Tuula Mustonen, 0400 200403, tuula.mustonen@fysiokuusamo.fi

 

Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry on fysioterapia- ja kuntoutusalan yrittäjien edunvalvontajärjestö. Osoitteesta www.fysi.fi kohdasta Jäsenyritykset löytyy paikkakunnittainen luettelo järjestöön kuuluvista fysioterapia- ja kuntoutusyrityksistä yhteystietoineen ja kotisivulinkkeineen. Yritysten kotisivuilta löytyy paljon tietoa siitä, mitä fysioterapia on ja millaisia kivunhoito- ja kuntoutusmenetelmiä tämän päivän fysioterapialla on tarjottavanaan.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs