Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Suomalaisten bangladeshilaisten ja somalinaisten D-vitamiinitilanne ja sen yhteys luustoon: Somalinaisten D-vitamiinitilanne erittäin huono

Suomen Luustoliitto

Suomalaisten bangladeshilaisten ja somalinaisten D-vitamiinitilanne ja sen yhteys luustoon: Somalinaisten D-vitamiinitilanne erittäin huono

Tiedote.
Julkaistu: 12.10.2011 klo 13:00
Julkaisija: Suomen Luustoliitto

Tutkimukset mm. Iso-Britanniasta, Tanskasta, Alankomaista ja Norjasta ovat osoittaneet, että aasialaista ja afrikkalaista syntyperää olevilla henkilöillä on selvästi huonompi D-vitamiinitilanne kuin valtaväestöllä ja heillä esiintyy usein vakava D-vitamiinin puute. Syy tähän on tumma iho, suojaava vaatetus ja ruokavalio, joka ei perinteisesti sisällä D-vitamiinilähteitä. Tietäen tämän, Helsingin yliopiston elintarvike ja ympäristötieteiden laitoksella toimiva Kalsiumtutkimusryhmä halusi tutkia Suomessa asuvia  bangladeshilaisten ja somalinaisten D-vitamiinitilannetta.                                          

Tutkimukseemme osallistui Helsingin seudulta 34 bangladeshilaista naista, 48 somalinaista ja 61 valtaväestöä edustavaa naista alkuvuodesta 2008.

Tuloksemme osoittivat että sekä bangladeshilaisilla että somalinaisilla oli merkittävästi alhaisempi kalsidiolin (25-hydroksi-D-vitamiini) pitoisuus veressä kuin valtaväestön naisilla. Kahdeksalla prosentilla somalinaisista oli pitoisuuksia, jotka osoittivat selvää D-vitamiinipuutetta, ja yli 80 %:lla oli arvoja, jotka osoittivat riittämätöntä D-vitamiinitilannetta. Bangladeshilaisten naisten tilanne oli hieman parempi, mutta siinäkin ryhmässä 70 % oli riittämätön D-vitamiinitilanne. Valtaväestön naisilla vastaava prosenttiosuus oli 44.

Somalinaisten luuston tilanne oli huonompi kuin valtaväestön ja bangladeshilaisten naisten ja bangladeshilaisten myös jossain määrin huonompi kuin valtaväestön. Koko aineistossa huonompaa luustoa kuvaavat luuarvot olivat yhteydessä alempaan kalsidioliarvoon.

Tulokset osoittavat, että somalialaisten naisten D-vitamiinitilanne on erittäin huono, ja muodostaa selvän riskiryhmän. On tärkeää, että somalinaisten D-vitamiinitilanteeseen kohdistetaan erityisiä toimenpiteitä.  Vaikka tutkimukseen osallistuvien naisten määrää oli verraten pieni, niin arvioimme, että se kuvastaa hyvin tilannetta laajemminkin.

Lasten ja miesten D-vitamiinitilanteesta ei ole tutkittua tietoa, joten olisi tärkeää kartoittaa myös heidän D-vitamiinitilannettaan. Näin voisimme paremmin kohdentaa toimenpiteitä myös tähän ryhmään. Lasten ja nuorten D-vitamiinilisä suositus on äsken muutettu, ja olisi tärkeää että tämän väestöryhmän lapset ja nuoret saisivat suosituksen mukaista D-vitamiinilisää ympäri vuoden.

Christel Lamberg-Allardt, Ph.D., M.Sc.
Professori, laitoksen johtaja

Elintarvike- ja ympäristötieteiden laitos, Helsingin yliopisto
puhelin: 09-19158266;
fax: 09-19158269
e-mail: christel.lamberg-allardt@helsinki.fi

Suomen Osteoporoosiliitto on valtakunnallinen kansanterveys-, potilas- ja liikuntajärjestö, jonka tarkoituksena on osteoporoosin ja osteoporoottisten luunmurtumien ehkäiseminen, luuston terveyden ja terveellisten elintapojen sekä osteoporoosia sairastavien tutkimuksen, hoidon ja kuntoutuksen edistäminen. Suomen Osteoporoosiliitto on perustettu 24.4.2004.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs