Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Staten som ockrare?

Suomen opiskelijakuntien liitto - SAMOK ry

Staten som ockrare?

Pressmeddelande.
Publicerad: 19.02.2016 kl. 13:11
Utgivare: Suomen opiskelijakuntien liitto - SAMOK ry

 

Många högskolestuderande fick förra veckan en otrevlig överraskning på posten i form av återkrav på studiestöd. Återkraven görs utgående från föregående års beskattningsuppgifter. Eftersom det är svårt att i realtid följa upp ens inkomster överskrider många studerande utan avsikt inkomstgränserna.

Finlands studerandekårers förbund – SAMOK anser att tidtabellen för återbetalning av studiestöd måste göras mer flexibel. Det ska vara möjligt för den studerande att komma överens om en avbetalningsplan som är flexibel och kan anpassas till den studerandes livssituation. Den senaste tiden har utvecklingen för återbetalning gått i motsatt riktning. Under våren 2015 framkom det till exempel att FPA har skärpt villkoren för återbetalningen för bland annat personer som omfattas av utkomststödet. Som värst kan det leda till att en förlorar sina kredituppgifter.

Tragikomiskt gällande de skärpta inkomstgränserna och återkraven är ändå den upp till 15 % höjning som staten definierat. Nu då Euribor-räntorna ibland till och med ligger på minus kan inte studerande acceptera en sådan hutlös höjning. Även undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen har framfört sin oro över hur höjningen med 15 % inverkar på studerandes skuldsättning till följd av snabblån.

”Vi kan förstå att staten kräver tillbaka extra stöd som betalats ut, men att staten bestraffar studerande med ockerräntor för att de arbetat och varit företagsamma känns oskäligt”, säger SAMOKs ordförande Jemi Heinilä.

 

#studiestöd

 

Mer information:

Jaakko Lehtonen, styrelsemedlem SAMOK, 050 389 1004, jaakko.lehtonen@samok.fi
Antti Hallia, socialpolitiskt sakkunnig vid SAMOK, 050 389 1011 ,antti.hallia@samok.fi

 

 

Förbundet för studerandekårer vid yrkeshögskolorna i Finland

SAMOK är yrkeshögskolestuderandes självständiga, landsomfattande, oberoende intressebevaknings- och serviceorganisation. SAMOK för fram studerandes intressen och synpunkter till statsförvaltningen och andra samarbetspartner samt ordnar olika tjänster, erbjudanden, informationsmaterial och utbildningstillfällen åt de studerande. Studerandekårer som ingår i SAMOK har sammanlagt cirka 59 000 medlemmar och dom representerar över 140 000 yh-studerande.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs