Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Sotainvalidien Veljesliitto työllistänyt satoja Hämeessä!

Sotainvalidien Veljesliitto ry

Sotainvalidien Veljesliitto työllistänyt satoja Hämeessä!

Tiedote.
Julkaistu: 17.06.2015 klo 10:15
Julkaisija: Sotainvalidien Veljesliitto ry

Avustajatoiminta-hanke tuo kuntiin miljoonasäästöt

Hämeessä jo vuosia toiminut Sotainvalidien Veljesliiton Kanta-Hämeen piirin hallinnoima Avustajatoiminta-hanke on työllistänyt alueella satoja pitkään työttömänä olleita henkilöitä. Tällä hetkellä koko Hämeen alueella työskentelee 42 avustajaa veteraanien tukena.

- Tarjoamme mielekkään työn ja mahdollisuuden kouluttautua niille, jotka ovat jo pitkään etsineet työtä tai joilla on mahdollisuus palkkatukeen, summaa Avustajatoiminnan projektijohtaja Eija Kilgast.

Avustajista noin 40 % on löytänyt avustajajaksonsa jälkeen työ- tai koulutuspaikan. Koska kunnat joutuvat pääsääntöisesti korvaamaan puolet työmarkkinatuen kustannuksista Kelalle, toiminta ja sen korkea jatkotyöllistämisprosentti ovat tuoneet kunnille mittavat säästöt. Samaan aikaan kunnille on kertynyt verotuloja työllistetyiltä.

Lisää säästöä tuo apu, jota avustajat antavat. Tällä hetkellä sitä saa Hämeessä noin 700 veteraanitaloutta.

- Avustajatoiminta on varmasti yksi alueen tehokkaimmista hankkeista. Työttömyyden vähentämisen lisäksi se täydentää kunnallista ja yksityistä kotihoitoa ja edistää kotona selviytymistä, mikä taas vähentää paineita kunnalliseen kotihoitoon ja laitoshoitoon, Kilgast sanoo.

Jos Hämeen maakunnan kunnat tuottaisivat kotipalveluina viime vuonna alueella annetut lähes 30 000 avustajatyötuntia, se maksaisi noin miljoona euroa. Iso osa asiakkaista pärjää avustajatoiminnan ansiosta vielä ilman kunnallista kotihoitoa.

Laatua sotainvalidien elämään

Hämeessä avustaja käy suurimman osan asiakkaista luona vähintään kahdesti kuussa.

- Sotainvalidien ja sotaveteraanien keski-ikä on jo yli 91 vuotta. Mitä heikommassa kunnossa veteraani on, sitä useammin hän toivoo käyntiä, kertoo Hämeen hankkeen projektipäällikkö Antti Mikkola.

Asiakaskäynti voi kestää kahdesta tunnista vaikkapa kuuteen tuntiin. Tällöin voidaan asiakkaiden toiveiden mukaan mm. siivota, laittaa ruokaa ja käydä kaupassa. Tärkeintä on, että hänellä on aikaa olla vanhuksen luona. Asiakkaat arvostavat sitä, että kylään tulee aina sama työntekijä.

- Moni asiakas kokee yksinäisyyttä ja avustajan käynti on tärkeä piristys viikkoon, Mikkola kertoo.

Sotainvalidien Veljesliitto tukee vuosittain valtakunnallisesti ympäri Suomen pyöriviä hankkeita ja sotainvalidien asiakasmaksuja lähes miljoonalla eurolla. Hämeessä hanketta rahoittaa lisäksi Hämeen ELY-keskus.  Hanke saa tukea myös kunnilta, veteraanijärjestöiltä ja Sotiemme Veteraanit -keräykseltä. Pieni osa hankkeen kustannuksista katetaan asiakasmaksuin. Avustajien palkkauskustannuksiin haetaan palkkatukea TE-toimistolta.

- Työvoimahallinto arvioi hankkeen rahoituspäätöksen vuosittain. Se on myös määrittänyt projektille työllisyystavoitteen, jonka toistaiseksi olemme aina saavuttaneet, toteaa Mikkola.

Silti hankkeen tulevaisuus on epävarma. Vuodenvaihteen palkkatukiuudistuksen myötä työllistettävän täytyy olla ollut jopa yli 2 vuotta työttömänä, jotta hänet voidaan työllistää. Lisäksi TE-toimistojen tarveharkinta on kiristynyt määrärahojen vähyydestä johtuen, eikä TE-toimistoissa usein ehditä etsimään sopivia työttömiä. Näin avustajien löytyminen on entistä haasteellisempaa, vaikka työttömiä on entistä enemmän ja asiakkaille apu on välttämätöntä.

 

Lisätietoja:

projektipäällikkö Antti Mikkola
p. 044 7710055
antti.mikkola@sotainvalidit.fi

projektijohtaja Eija Kilgast
p. 044 797 7881
eija.kilgast@sotainvalidit.fi

 

Edellä käyden - vammoista huolimatta.

Sotainvalidien Veljesliitto on vuonna 1940 sotainvalidien itsensä perustama veteraani- ja vammaisjärjestö. Sen tavoitteena on pitää huolta sotainvalideista sekä heidän puolisoistaan ja leskistään.

Lue lisää www.sotainvalidit.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs