Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Selvitys: Työhönosoittamisesta työn tarjoamiseen

Työ- ja elinkeinoministeriö

Selvitys: Työhönosoittamisesta työn tarjoamiseen

Julkaistu: 13.12.2010 klo 09:42
Julkaisija: Työ- ja elinkeinoministeriö

Työ- ja elinkeinotoimistoissa (TE-toimistoissa) tehtiin työnhakijoille noin 213 000 työhönosoitusta vuonna 2008. Osoitukset kohdistuivat pääasiassa kokoaikatöihin ja niitä tehtiin enimmäkseen parhaassa työiässä oleville työnhakijoille.

Työ- ja elinkeinotoimistoissa (TE-toimistoissa) tehtiin työnhakijoille noin 213 000 työhönosoitusta vuonna 2008. Osoitukset kohdistuivat pääasiassa kokoaikatöihin ja niitä tehtiin enimmäkseen parhaassa työiässä oleville työnhakijoille.

Työhönosoitus tarkoittaa yksilöityä kehotusta työnhakijalle tietyn avoimen työpaikan hakemiseksi. Jos työnhakija ei ota työhönosoituksen johdosta yhteyttä työnantajaan, hän voi menettää oikeuden työttömyysetuuteen joko määräajaksi tai toistaiseksi.

Työ- ja elinkeinoministeriön selvityksessä on tarkasteltu TE-toimistoissa tehtyjä työhönosoituksia avoinna olevien työpaikkojen ja työnhakijoiden näkökulmasta. Selvityksen pohjatietoina on käytetty työnvälitystilastojen sekä työhallinnon URA-tietojärjestelmän tietoja vuodelta 2008.

Selvityksen mukaan TE-toimistoissa tehtiin vuoden aikana noin 213 000 työhönosoitusta 104 000:lle eri henkilölle eli 15 prosentille kaikista työhakijana olleista. Osoitukset kohdistuivat pääasiassa kokoaikaisiin työsuhteisiin. Yrittäjä- ja provisiopalkkaisiin työpaikkoihin sekä alle kuukauden mittaisiin työsuhteisiin työhönosoituksia tehtiin vähän. Työhönosoituksen saaneista työnhakijoista 60 prosenttia sai vain yhden osoituksen. Työhönosoituksia tehtiin yleisimmin työttömyyden alkuvaiheessa.

Ikäryhmään 20-49 -vuotta kuuluneille henkilöille tehtyjen työhönosoitusten osuus oli suurempi kuin kyseisen ikäryhmän osuus kaikista työnhakijoista. Toisaalta alle 20-vuotiaille ja yli 50-vuotiaille tehtyjen osoitusten osuus oli pienempi kuin näiden ikäryhmien osuus työnhakijoista.

Selvityksen keskeisenä johtopäätöksenä on, että työn tarjoaminen on miellettävä nykyistä selvemmin TE-toimiston keskeiseksi asiakaspalvelun muodoksi. Tämän takia myös työhönosoituskäytäntöjä on kehitettävä ja työnantajayhteistyötä lisättävä.

”Työhönosoituksesta työn tarjoamiseen – työhönosoitusten käyttöä koskeva selvitys ja kehittämisesitykset” löytyy verkkojulkaisuna osoitteesta www.tem.fi>Julkaisut>TEM-analyyseja 28/2010.

 

Lisätiedot:

ylitarkastaja Ahti Avikainen, TEM, puh. 010 604 7980

ylitarkastaja Tiina Korhonen, TEM, puh. 010 604 9048

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs