Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Reserviläisten NATO-kannatus lievässä laskussa

Reserviläisliitto tiedottaa

Reserviläisten NATO-kannatus lievässä laskussa

Tiedote.
Julkaistu: 13.11.2015 klo 11:00
Julkaisija: Reserviläisliitto tiedottaa

Reserviläisliiton jäsenistöstä vajaa puolet (46,3%) hakisi sotilasliitto NATO:n jäsenyyttä. Kannatus on viime keväästä laskenut runsaat kaksi prosenttiyksikköä (2,3%). Tämä selvisi Reserviläisliiton 27.10.-4.11.2015 välillä tekemästä jäsentutkimuksesta, johon vastasi ennätykselliset, lähes viisi tuhatta liiton jäsentä. Tutkimuksen virhemarginaali on 1,2 %.

Reserviläisten lievästä asennemuutoksesta kertoo myös se, että NATO-jäsenyyttä vastustavien määrä on kasvussa. NATO-kielteisten reserviläisten määrä on nyt yli neljä prosenttia (4,4%) suurempi kuin viime keväänä.

Reserviläiset kannattavat kuitenkin edelleen NATO-jäsenyyttä huomattavasti muuta väestöä laajemmin. YLE:n lokakuussa julkaiseman gallupin mukaan jäsenyyttä hakisi nyt vain 22 prosenttia suomalaisista. Trendi on kuitenkin molemmissa ryhmissä laskeva, sillä YLE:n vuodentakaisessa mielipidemittauksessa jäsenyyden kannattajia oli vielä 26 prosenttia.

Reserviläiset ovat NATO-kannoistaan huomattavasti muita suomalaisia varmempia. Liiton jäsenkyselyssä vain runsaat 15 prosenttia (15,4%) jäsenistä ei osannut ottaa asiaan kantaa. Viime keväästä En osaa sanoa -vastaajien määrä on laskenut kaksi prosenttia (2,1%).

Muiden suomalaisten keskuudessa epävarmuus jäsenyydestä sen sijaan kasvaa. YLE:n Taloustutkimuksella teettämässä gallupissa En osaa sanoa -vastausvaihtoehdon valitsi 23 prosenttia vastaajista. Epävarmojen suomalaisten määrä on kasvanut vuodessa peräti seitsemän prosenttiyksikköä.

Reserviläisten ja muiden suomalaisten välillä on myös selkeä ero siinä, miten Ruotsin mahdollinen NATO-jäsenhakemus vaikuttaisi asiaan. Reserviläisistä 61 prosenttia (61,1%) hakisi tässä tilanteessa jäsenyyttä kun taas YLE:n gallupissa Ruotsin vanavedessä NATO-jäsenhakemuksen jättämistä kannatti vain 35 prosenttia suomalaisista.

Molemmissa ryhmissä nähdään laajasti, että jäsenyyden hakeminen edellyttäisi kansanäänestyksen järjestämistä. Reserviläisliiton kyselyssä tätä mieltä on 59 prosenttia (59,4%) vastaajista ja YLE:n gallupissa 63 prosenttia vastaajista.

Reserviläisliitto kokoontuu Porissa

NATO-jäsenkyselyn tulosten julkaisu avasi Reserviläisliiton ja Maanpuolustusnaisten liiton yhteisen liittokokoustapahtuman, joka järjestetään tänä viikonloppuna Porissa. Suurelle yleisölle tarkoitettu ohjelma alkaa lauantaina klo 10.00 Kaksi muutoksen vuosikymmentä -juhlaseminaarilla, jonka alustajina toimivat Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Ilkka Kanerva, Eversti, VTT Pekka Visuri ja Reserviläisliiton entinen puheenjohtaja, kunnallisneuvos Aapo Saari.

Porin lyseolla järjestettävässä avoimessa yleisötilaisuudessa puheenjohtajana toimii Turun Sanomien päätoimittaja Kari Vainio. Tilaisuuteen voi osallistua myös Twitterin ja Instagramin välityksellä. Hashtageillä #reservilaisliitto ja #juhlaseminaari varustetut kommentit ja kuvat näkyvät seminaarin some-seinällä reaaliajassa.

Reserviläisliiton sääntömääräinen syyskokous alkaa lyseolla lauantaina klo 12.30 Vuoden Reserviläisen nimeämisellä sekä Maanpuolustustahto tänään -valokuvauskilpailun voittajien julkistamisella. Päätösasioina kokouksessa ovat esillä liiton strategia vuosille 2016 - 2020 sekä liiton ensi vuoden toimintasuunnitelma ja talousarvio. Lisäksi tehdään henkilövalintoja ja kuullaan tiedonanto liiton hallintojärjestelmän keventämissuunnitelmista, jotka tulevat päätettäviksi liiton huhtikuun vuosikokouksessa.

Sunnuntain ohjelman avaa perinteiseen tapaan 10.00 alkava jumalanpalvelus Keski-Porin kirkossa. Tämä jälkeen Reserviläisliiton ja Maanpuolustusnaisten liiton edustajat marssivat lippulinnan johdolla kirkolta Porin lyseolle, jossa alkaa kahvitarjoilu klo 12.30.

Kolmipäiväisen kokous- ja juhlatapahtuman päättää klo 13.00 lyseolla alkava Valtakunnallinen maanpuolustusjuhla, jossa juhlapuheen pitää Reserviläisliiton kunniapuheenjohtaja, valtiopäiväneuvos Mikko Pesälä. Asustesuosituksena on tumma puku tai paraatipuku ja isot kunniamerkit. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Porin syyskokous päättää Reserviläisliiton 60-vuotisjuhlavuoden, joka on ollut liiton historian suurin tapahtumakokonaisuus. Porin tapahtuman ohjelmat, kokousmateriaalit ja muut tiedot löytyvät liiton syyskokoussivustolta osoitteesta www.reservilaisliitto.fi/syyskokous.

Lisätietoja:

  • Tiedottaja Lotta Hietaniemi, 040 866 7909 tai lotta.hietaniemi@reservilaisliitto.fi
  • Toiminnanjohtaja Olli Nyberg 0400 640 755 tai olli.nyberg@reservilaisliitto.fi

 

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs