Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Reserviläisten NATO-into hiipumassa

Reserviläisliitto tiedottaa

Reserviläisten NATO-into hiipumassa

Tiedote.
Julkaistu: 20.03.2011 klo 10:00
Julkaisija: Reserviläisliitto tiedottaa

NATO-jäsenyyden kannatus on laskenut aktiivireserviläisten keskuudessa.  Reserviläisliiton tuoreessa nettigallupissa 66 prosenttia vastaajista ilmoitti vastustavansa NATO:on liittymistä. Lähes 1.200 vastaajasta 34 prosenttia oli liittymisen kannalla.

Vielä pari vuotta sitten tehdyissä jäsenkyselyissä NATO:n kannatus oli useita prosenttiyksiköitä korkeampaa. Vuonna 2007 tehdyssä mittauksessa liittoutumista kannatti 43,5 prosenttia vastanneista. Vuonna 2008 tehdyssä kyselyssä ilmeni, että NATO-jäsenyyden kannatus oli laskenut 39 prosenttiin. Nyt toteutetussa nettigallupissa NATO:n kannatus oli laskenut edelleen 34 prosenttiin.

Vastaavasti sotilaallista liittoutumattomuutta kannattavien reserviläisten määrä on noussut selvästi. Vuonna 2007 NATO:n ulkopuolella pysymistä kannatti vain niukka, 45 prosentin enemmistö vastanneista. Seuraavan vuonna liittoutumattomuuden kannatus oli noussut 52 prosenttiin. Helmikuun nettigallupissa sotilaallista liittoutumattomuutta kannatti jo 66 prosenttia vastanneista.

Laskevasta kannatuksesta huolimatta positiivinen suhtautuminen Suomen mahdolliseen NATO-jäsenyyteen on aktiivireserviläisten keskuudessa edelleen muita suomalaisia korkeampaa. Kannatuksen kehitystrendi on kuitenkin viime vuosina ollut molemmissa kansalaisryhmissä laskeva. Maanpuolustuksen tiedotuskunnan (MTS) 11.3.2011 julkaiseman mielipidetutkimuksen mukaan enää runsas viidennes (22%) prosenttia suomalaisista kannattaa NATO:on liittymistä. Vielä kaksi vuotta sitten liittymistä kannattavia suomalaisia oli 31 prosenttia.

Reserviläisliiton nettigallup toteutettiin helmikuussa liiton www-sivuilla osoitteessa www.reservilaisliitto.fi. Galluppiin vastasi 1.165 henkilöä, joista 34 kannatti ja 66 prosenttia vastusti sotilasliitto NATO:n jäseneksi liittymistä. Kyselyn luonteesta johtuen sen tulokset ovat vain suuntaa antavia.

Reserviläisliitto on Suomen suurin maanpuolustusjärjestö, johon kuuluu 350 paikallista jäsenyhdistystä ja 18 maakunnallista piiriä. Henkilöjäseniä liitolla on 36.000, joista valtaosa on asepalveluksen suorittaneita henkilöitä. Reserviläisliiton tehtävänä on ylläpitää reserviläisten kenttäkelpoisuutta sekä suomalaisten maanpuolustustahtoa. Päätoimintamuotoja ovat ammunta, urheilu ja liikunta, maanpuolustustahdon hyväksi tehtävä työ, veteraanituki ja erilainen koulutus. Reserviläisiitto on jäsenenä Maanpuolustuskoulutusyhdistyksessä (MPK), jonka vapaaehtoiskouluttajista lähes puolet on Reserviläisliiton jäseniä. MPK järjestää vuositasolla noin 1.500 koulutustapahtumaa, joihin osallistuu yli 30.000 suomalaista. Koulutuksen painopiste on reserviläisten sotilaallisessa koulutuksessa. Reserviläisliiton puheenjohtajana toimii kansanedustaja Markku Pakkanen Kouvolasta. Lisätietoja osoitteesta www.reservilaisliitto.fi.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs