Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Raportti: Joukkorahoitus on tehokas, nopea ja joustava rahoitustapa

Valtiovarainministeriö

Raportti: Joukkorahoitus on tehokas, nopea ja joustava rahoitustapa

Tiedote.
Julkaistu: 13.03.2014 klo 12:02
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Joukkorahoitukselta odotetaan paljon. Se on tehokas, nopea ja joustava rahoitustapa erityisesti aloittaville yrityksille ja uusille innovaatioille. Joukkorahoitus mahdollistaa yksityishenkilöiden talletusvarojen tehokkaamman hyödyntämisen ja rahoituksen saatavuuden lisääntymisen.

Näin arvioivat työ- ja elinkeino- sekä valtionvarainministeriön tekemään joukkorahoituskyselyyn vastanneet joukkorahoituksen asiantuntijat tänään julkistetussa selvityksessä. Hallitus päätti rakennepoliittisessa ohjelmassaan loppuvuonna 2013 kartoittaa laina- ja sijoitusmuotoisen joukkorahoitustoiminnan kehittämistarpeita.

Vapaavuori: Joukkorahoitus otettava vakavasti

- Ala on lähdössä kasvuun myös Suomessa. Se on otettava vakavasti. Toimiala voisi aidosti laatia omat sisäiset toimintaohjeensa ja tämän jälkeen mahdollisesti sertifioida ne toimijat, jotka sitoutuvat kyseisiä ohjeita noudattamaan, elinkeinoministeri Jan Vapaavuori linjaa.

- Vastaavasti Finanssivalvonnan ohjeistus tukisi ja täydentäisi alan itsensä laatimia sääntöjä. Myös rahankeräyslakia tulisi tarkastella erityisesti joukkorahoituksen tarpeiden näkökulmasta, Vapaavuori toteaa.

Joukkorahoituksen keskeisiksi ongelmiksi koettiin kyselyssä väärinkäytösten mahdollisuus, sääntelyn epämääräisyys, viranomaisvalvonnan puuttuminen sekä sijoittajansuojan toteutuminen erityisesti tiedon antamiseen ja saamiseen liittyvissä kysymyksissä.

-Sääntelyn pitäminen kevyenä hallinnollisesti on hyvä tavoite.  Sijoittajansuojan parantamiseksi ja väärinkäytösten estämiseksi voi olla kuitenkin tarpeen säätää esimerkiksi yhtenäisistä alaa koskevista tiedonantovaatimuksista ja toimijoiden rekisteröitymisestä, Vapaavuori arvioi.

Joukkorahoituskyselystä laadittu raportti, asiaa käsittelevä taustamuistio sekä muuta asiaan liittyvää aineistoa: 

Lisätiedot:

neuvotteleva virkamies Aki Kallio, valtiovarainministeriö, rahoitusmarkkinaosasto, p. 029 553 0477, etunimi.sukunimi@vm.fi
ylitarkastaja Valtteri Vento, työ- ja elinkeinoministeriö, elinkeino- ja innovaatio-osasto, p. 029 506 4175, etunimi.sukunimi@tem.fi

erityisavustaja Pete Pokkinen, työ- ja elinkeinoministeriö, puh. 040 7567180, etunimi.sukunimi@tem.fi

Valtiovarainministeriö (VM) on osa valtioneuvostoa. Ministeriö valmistelee hallituksen talous- ja finanssipolitiikkaa ja valtion talousarvion sekä toimii veropolitiikan asiantuntijana. Se vastaa myös rahoitusmarkkinapolitiikan valmistelusta ja valtion työnantaja- ja henkilöstöpolitiikasta sekä julkishallinnon kehittämisestä. Lisäksi VM vastaa kuntahallinnon lainsäädännön sekä kuntatalouden kehittämisestä. Ministeriö osallistuu Euroopan unionin ja monien kansainvälisten järjestöjen toimintaan.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs