Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Puoluesihteerit esittävät kunnallisen puoluerahoituksen läpinäkyvyyden lisäämistä

Valtiovarainministeriö

Puoluesihteerit esittävät kunnallisen puoluerahoituksen läpinäkyvyyden lisäämistä

Tiedote.
Julkaistu: 19.12.2013 klo 11:02
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Eduskuntapuolueiden puoluesihteereistä koostuva toimikunta pitää nykyistä luottamushenkilömaksuihin perustuvaa kunnallisen puoluerahoituksen järjestelmää toimivana. Keskeinen väline paikallisessa puoluerahoituksessa ovat kunnallisilta luottamushenkilöiltä kokouspalkkioista perityt luottamushenkilömaksut, joita usein kutsutaan myös ns. puolueveroksi.

Rahoituksen läpinäkyvyyttä tulisi toimikunnan mielestä silti parantaa. Toimikunta ehdottaa, että kuntalakiin otettaisiin säännös, joka velvoittaa kunnan ilmoittamaan valtuustoryhmille ja puolueille maksettujen vuosittaisten luottamushenkilömaksujen määrän. Samalla tulisi ilmoittaa valtuustoryhmille annetusta suorasta tuesta. Raportointi voisi tapahtua tilinpäätöksen yhteydessä tai muulla kunnan päättämällä tavalla. Kuntia myös kannustetaan tukemaan valtuustoryhmien toimintaa lain tarkoittamalla tavalla. Kaiken tuen tulisi olla läpinäkyvää ja tasavertaista.

Kuntalakiin lisättiin vuonna 2006 säännös valtuustoryhmästä ja sen toiminnan tukemisesta. Sen mukaan kunta voi tukea valtuustoryhmien toimintaa sekä toimenpiteitä, joilla valtuustoryhmät edistävät kunnan asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia. Tukea voidaan antaa sekä valtuustoryhmän sisäisen toiminnan järjestämiseen ja kehittämiseen että sellaiseen toimintaan, joka suuntautuu kunnan asukkaisiin.

Valtiovarainministeriö asetti kuntalain kokonaisuudistuksen valmisteluun liittyvän toimikunnan kesäkuussa. Toimikunta esitti lokakuussa 2013 kunnallisvaaleja ja presidentinvaaleja siirrettäväksi huhtikuulle kansanvallan viikonloppuun. Toimikunnan esitykset, jotka liittyvät kuntalakiin, ehdotetaan otettavan huomioon valmisteilla olevassa kuntalain kokonaisuudistuksessa.

Toimikunnan ehdotukset kunnallisvaalien osalta (tiedote 25.10.2013)

Lisätietoja: Toimikunnan puheenjohtaja, puoluesihteeri Taru Tujunen, Kansallinen kokoomus r.p., puh. 020 748 8474.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs