Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Nyt on kaikkien keskityttävä työssäolovuosien lisäämiseen

Nyt on kaikkien keskityttävä työssäolovuosien lisäämiseen

Julkaistu: 11.03.2009 klo 12:51
Julkaisija:

Kaikki keinot työurien pidentämiseksi on syytä selvittää. Julkisen talouden kestävyyteen liittyvät ongelmat ja huoltosuhteen heikentyminen edellyttävät työpanoksen merkittävää lisäämistä.

Kaikki keinot työurien pidentämiseksi on syytä selvittää. Julkisen talouden kestävyyteen liittyvät ongelmat ja huoltosuhteen heikentyminen edellyttävät työpanoksen merkittävää lisäämistä.

Tähän päästään nopeuttamalla nuorten valmistumista ja työelämään siirtymistä. Välivuosiajatteluun ei yksinkertaisesti ole varaa. Myös työttömyys- ja työkyvyttömyysjaksojen lyhentäminen on tärkeätä, korostaa lakiasiainjohtaja Lasse Laatunen.

Keskimääräisen eläkkeellesiirtymisiän nostaminen kolmella vuodella on kunnianhimoinen mutta välttämätön tavoite. Tältä osin tärkeätä ovat paitsi työeläkejärjestelmän ja muiden sosiaaliturvajärjestelmien ehdot myös käytännön toimet työpaikoilla.

Ikääntyneiden työssä jatkamisen ja jaksamisen tukemiseksi tarvitaan johtamisen ja työolosuhteiden kehittämistä, työn uudelleen järjestämistä sekä motivoivaa ja kannustavaa työilmapiiriä.

Työeläkeuudistuksissa, kuten yleensäkin ansioturvan kehittämisessä, on tärkeätä kolminkantainen valmistelu. On myönteistä, että eläkejärjestelmän uudistamismenettelystä on tänään syntynyt yhteinen näkemys, jonka pohjalta Rantalan eläketyöryhmä voi käynnistää neuvottelut.

Keskeisenä tavoitteena on keskimääräisen eläkkeellesiirtymisiän nostaminen kolmella vuodella vuoteen 2025 mennessä. Hyvän pohjan tälle työlle antaa keskusjärjestöjen esitys eläkepolitiikan ja työttömyysturvan kehittämiseksi vuosille 2009–2014 (ns. sosiaalitupo).

Nyt tulee lopettaa riitely eläkkeellesiirtymisiän nostamiseen liittyvästä hallituksen menettelytavasta ja kaikkien on keskityttävä hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen tänään sopimien tavoitteiden toteuttamiseen. Heikko taloustilanne ja julkisen talouden ongelmat korostavat huoltosuhteen kohentamisen välttämättömyyttä. Hallitus on oikealla asialla.

Lisätietoja: Lakiasiainjohtaja Lasse Laatunen, puh. (09) 4202 2278

Liite: Yhteisymmärrys eläkekiistan ratkaisemiseksi (pdf)

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs