Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Naudanlihan pakkausmerkinnät esillä maatalous- ja kalastusneuvostossa

Maa- ja metsätalousministeriö

Naudanlihan pakkausmerkinnät esillä maatalous- ja kalastusneuvostossa

Tiedote.
Julkaistu: 22.02.2013 klo 15:29
Julkaisija: Maa- ja metsätalousministeriö

Maatalous- ja kalastusneuvosto pohtii kokouksessaan 25.- 26.2. Brysselissä naudanlihatuotteiden virheellisiä pakkausmerkintöjä ja niiden aiheuttamia toimenpiteitä. Asialistalla ovat myös EU:n yhteisen kalastuspolitiikan ja yhteisen maatalouspolitiikan uudistukset.

Suomea kokouksessa edustaa maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen, joka tapaa kokouksen yhteydessä EU:n maatalouskomissaari Dacian Ciolokşen. Komissaari Ciolokşen kanssa käytävissä keskusteluissa esillä ovat EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistukseen liittyvät ajankohtaiset kysymykset sekä Etelä-Suomen kansallinen, nk. 141-tuki.

Neuvoston kokouksessa ministerit kuulevat ajankohtaiskatsauksen naudanlihatuotteiden virheellisten pakkausmerkintöjen aiheuttamasta tilanteesta. Saadun selvityksen pohjalta neuvoston on määrä linjata tulevia toimenpiteitä. Hevosenlihan myynti naudanlihana on aiheuttanut mittavaa kohua Euroopassa, jossa lihat kulkevat usein pitkissä toimitusketjuissa ja verkoissa, joissa jäljitettävyyttä on vaikea seurata ja tuotetietojen väärentäminen mahdollista.

Esillä on ollut myös hevosilla käytettävä kipulääke fenyylibutatsoni, jota ei saa käyttää elintarviketuotantoeläimillä. Tämän lääkkeen jäämiä on löytynyt Iso-Britanniassa hevosenlihasta. Muutoin hevosenlihakohun yhteydessä ei ole todettu mitään terveysvaaraan viittaavaa. Kyse on pakkausmerkintöjen väärentämisestä ja kuluttajien harhaanjohtamisesta.

Ministereiden on tarkoitus täydentää neuvoston yleisnäkemystä yhteisen kalastuspolitiikan perusasetuksesta. Pääosin neuvostolla on uudistukseen yhteinen kanta. Nyt tehdään viimeisiä teknisiä tarkennuksia, jotka liittyvät mm. saaliiden purkamisvelvoitteen voimaantuloon ja siihen liittyvät järjestelyihin sekä ympäristölainsäädännön huomioon ottamiseen.

Neuvosto käsittelee myös EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistamisen kahta pääasetusta. Suorien tukiin liittyen esillä on perustuen jakaminen jäsenmaiden sisällä alueelliseesti ja jäsenmaiden mahdollisuus maksaa korkeampaa tukea ensimmäisille peltohehtaareille. Horisontaaliasetukseen puolestaan liittyy tukitietojen julkistamisjärjestelmä, jota joudutaan muuttamaan EU:n tuomioistuimen tuomion pohjalta. Tukitiedot ehdotetaan julkaistavaksi aiempaan tapaan jäsenvaltiokohtaisella www-sivulla ja pidettäväksi saatavilla kahden vuoden ajan julkaisusta. Pienten tilojen osalta kaikkia tietoja ei kuitenkaan julkistettaisi.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
elintarviketurvallisuusjohtaja Veli-Mikko Niemi, p. 0295 16 2479 (elintarvikkeet)
kalastusneuvos Markku Aro, p. 0295 16 2349 (kalastus)
neuvotteleva virkamies Osmo Rönty, p. 0295 16 2491 (maatalous)

 


 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs