Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Naisyrittäjät kokevat työssään iloa, mutta stressi uhkaa hyvinvointia

Työ- ja elinkeinoministeriö

Naisyrittäjät kokevat työssään iloa, mutta stressi uhkaa hyvinvointia

Julkaistu: 04.02.2010 klo 10:34
Julkaisija: Työ- ja elinkeinoministeriö

Naisyrittäjät ovat pääosin tyytyväisiä työhönsä. Tyytyväisimpiä ovat terveys- ja sosiaalipalveluissa sekä henkilökohtaisissa palveluissa toimivat naisyrittäjät. Työlleen omistautuneimpia ja tarmokkaimpia ovat vanhemmat sekä yksinyrittäjät. Nämä tiedot käyvät ilmi Työterveyslaitoksen Naisyrittäjien työhyvinvointi -tutkimuksesta, joka julkaistiin 4.2.2010 Helsingissä.

Naisyrittäjät ovat pääosin tyytyväisiä työhönsä. Tyytyväisimpiä ovat terveys- ja sosiaalipalveluissa sekä henkilökohtaisissa palveluissa toimivat naisyrittäjät. Työlleen omistautuneimpia ja tarmokkaimpia ovat vanhemmat sekä yksinyrittäjät. Nämä tiedot käyvät ilmi Työterveyslaitoksen Naisyrittäjien työhyvinvointi -tutkimuksesta, joka julkaistiin 4.2.2010 Helsingissä.

 

Tutkimuksen mukaan naisyrittäjät kokevat kuitenkin stressiä useammin kuin muut työssäkäyvät naiset. Stressiä aiheuttavat taloudellinen vastuu, kiire ja tekemättömien töiden paine ja toisaalta epävarmuus työn jatkumisesta. Eniten stressiä koetaan majoitus- ja ravitsemisalalla sekä työnantajayrittäjien keskuudessa.

 

Naisyrittäjien terveys ja työkyky ovat melko hyvät, joskin heikommat kuin työssäkäyvillä naisilla keskimäärin. Erityisesti fyysinen työkyky on heikompi. Lähes kolmannes naisyrittäjistä tekee ruumiillisesti raskasta työtä. Samanlaisina toistuvat työliikkeet ja hankalat työasennot haittaavat erityisesti yksinyrittäjiä ja nuoria naisyrittäjiä. Myös työn ja muun elämän yhteen sovittaminen aiheuttaa ongelmia naisyrittäjille. Eniten ongelmia on majoitus- ja ravitsemisalalla sekä työnantajayrittäjillä. Parhaiten työn ja muun elämän yhteensovittaminen onnistuu terveys- ja sosiaalipalveluissa sekä vanhemmilla naisyrittäjillä. Loman pitäminen ei ole itsestäänselvyys: joka seitsemäs naisyrittäjä ei ollut pitänyt lomaa lainkaan tutkimusta edeltävänä vuonna.

 

Tärkeimmät naisyrittäjän tukipilarit ovat perhe ja muut yrittäjät. Työhyvinvointia tukisivat naisyrittäjien mielestä parhaiten mahdollisuus työstä irtautumiseen ja lepoon. Myös parempi eläketurva, mahdollisuus saada apua työhön sekä kuntoutus- ja työterveyshuoltopalvelut auttaisivat jaksamaan työssä.

 

– Monia tutkimuksessa esiin nousseita kuormitustekijöitä voidaan ehkäistä. Esimerkiksi työterveyshuolto voisi vastata moniin naisyrittäjien hyvinvointitarpeisiin. Vain joka kolmas naisyrittäjä oli järjestänyt itselleen työterveyshuollon palvelut, toteaa kehittämispäällikkö Helena Palmgren Työterveyslaitokselta.

 

Naisyrittäjistä valtaosalla on tarve kehittää osaamistaan. Kaksi naisyrittäjää kolmesta tuntee tarvetta kehittää ammatillista ja runsas puolet liiketoiminnassa tarvittavaa osaamistaan. Osaamistarpeita on erityisesti nuorilla ja työnantajayrittäjillä. Naisyrityksissä tarvitaan lisää osaamista muun muassa tietotekniikan käytössä, markkinoinnissa ja liiketoiminnan suunnittelussa.

 

Työ- ja elinkeinoministeriö asetti 2008–2009 naisyrittäjyyden edistämistyöryhmän selvittämään naisyrittäjyyden tilaa sekä kartoittamaan naisten yrittäjyyttä estäviä ja edistäviä tekijöitä. Yrittäjänaisten Keskusliitto ja Työterveyslaitos yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa käynnistivät 1.6.2008 Naisyrittäjien työhyvinvointi ja naisyritysten liiketoiminnan kehittäminen -hankkeen naisyrittäjyyden edistämiseksi.

 

Lisätiedot:

neuvotteleva virkamies Anna-Liisa Levonen, TEM, 010 606 3685

kehittämispäällikkö Helena Palmgren, Työterveyslaitos, puh. 030 474 2643

 

Tiedote TEM:n sivuilla: http://www.tem.fi/?s=2468&89508_m=98160

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs