Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Naisjärjestöt vaativat: valtion säästötoimia ei saa maksattaa pienituloisilla naisilla

NYTKIS ry

Naisjärjestöt vaativat: valtion säästötoimia ei saa maksattaa pienituloisilla naisilla

Tiedote.
Julkaistu: 18.09.2015 klo 16:46
Julkaisija: NYTKIS ry

Juha Sipilän hallituksen esittämät muutokset työehtoihin laskevat matalapalkka-alojen naisten tuloja ja siten lisäävät sukupuolten välistä palkkaeroa. On tärkeää, että hallitus ja työmarkkinajärjestöt etsivät pikaisesti yhdessä sellaisia talouden sopeuttamisen keinoja, jotka eivät huononna pienipalkkaisten naisten asemaa, vaan edistävät tasa-arvoa työelämässä.  

 

Hallituksen kaavailema sunnuntailisien 25 prosentin leikkaus ei kosketa kaikkia työntekijäryhmiä samoin, koska moniin työtehtäviin ei kuulu lainkaan sunnuntaityötä. Leikkaus osuu erityisesti matalapalkkaisille, naisvaltaisille ammattialoille, kuten kauppojen myyjille, ravintolatyöntekijöille, siivoojille sekä lähi- ja sairaanhoitajille. Sunnuntailisät ja ylityökorvaukset ovat tähän asti mahdollistaneet elämiseen riittävän palkkatason monilla naisvaltaisilla matalapalkka-aloilla. Myös julkisen sektorin 38 päivän lomakertymäoikeus, jota nyt esitetään laskettavaksi 30 päivään, on käytössä vain 15 vuotta työsuhteessa olleilla, ja sen on katsottu kompensoivan matalaa palkkatasoa.

 

Hallituksen suunnitelman mukaan jatkossa ensimmäinen sairauspäivä olisi palkaton ja sitä seuraavina kahdeksana sairauspäivänä maksettaisiin 80-prosenttista palkkaa. Naiset ovat yliedustettuina pienituloisten joukossa, ja juuri heille sairaslomapäivien tulonmenetys voi olla vaikeaa. Sairaana työskentely ei ole työnantajankaan etu, sillä se voi lopulta lisätä pitkittynyttä sairastavuutta, ja voi johtaa työkyvyn menettämiseen. Tilastokeskuksen mukaan naisia jää paljon työkyvyttömyyseläkkeelle juurikin siivoojan, perus-, lähi- ja kodinhoitajan sekä myyjän ammateista. Varhain eläköityminen lisää naisten eläkeköyhyyttä.

 

Suomalaisten naisten korkea työllisyysaste on ollut yhteiskuntamme tärkeä menestystekijä.  Julkisen sektorin hoito- ja hoivatyö ei ole vain kulu, jollaisena siitä usein puhutaan, vaan se on välttämätöntä työvoiman uusiutumisen sekä yhteiskunnan vakauden ja hyvinvoinnin kannalta. Myös kansantalouden näkökulmasta naisten köyhyyden torjuminen sekä naisten ostovoiman säilyttäminen on tärkeää, koska naiset yleensä vastaavat perheen taloudesta ja kulutusvalinnoista. Pienituloisten naisten aseman heikkeneminen vaikeuttaa myös yksinhuoltajien asemaa, mikä puolestaan lisää lapsiköyhyyttä.

 

Lisätietoja: pääsihteeri Johanna Pakkanen: +358 50 469 6242,  johanna.pakkanen@nytkis.orgwww.nytkis.org

 

Naisjärjestöt Yhteistyössä - Kvinnoorganisationer i Samarbete NYTKIS ry on kattojärjestö, johon kuuluvat Kokoomuksen Naisten Liitto ry, Kristillisdemokraattiset Naiset ry, Naisasialiitto Unioni ry, Naisjärjestöjen Keskusliitto ry, Perussuomalaiset Naiset ry, Sosialidemokraattiset Naiset, Sukupuolentutkimuksen seura ry, Suomen Keskustanaiset ry, Svenska Kvinnoförbundet r.f, Vasemmistonaiset ja Vihreät Naiset ry.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs