Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Ministeri Risikko: Sote-budjettikehys ei yksin riitä pelastamaan kuntataloutta

Valtiovarainministeriö

Ministeri Risikko: Sote-budjettikehys ei yksin riitä pelastamaan kuntataloutta

Tiedote.
Julkaistu: 11.09.2014 klo 10:05
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikon mukaan sote-budjettikehys ja muut talouden ohjauskeinot eivät yksin riitä ratkaisemaan kuntatalouden ongelmia. Kuntatalouden tervehdyttämiseksi tarvitaan näkyviä muutoksia myös toimintatapoihin sekä lisää kuntien tehtävien ja velvoitteiden vähentämistä. Ministeri Risikko puhui valtiovarainministeriön seminaarissa Kuntamarkkinoilla torstaina 11. syyskuuta.

- Tiukemmat budjettikehykset eivät riitä ilman tarpeiden vähentymistä ja toiminnan muutosta, hän totesi.

- Emme voi uskotella, että kuntatalous pelastetaan sote-budjettiraamilla. On eri asia arvioida budjettikehyksiä esimerkiksi opetuspuolella, jossa pystytään ennakoimaan, montako lasta pulpeteissa istuu. Sote-puolella pitäisi tietää montako sydänhalvausta tai onnettomuutta ensi vuonna tapahtuu, ministeri sanoi.

- Samalla on mietittävä tautitaakan vähentämiskeinoja ja palvelujen tuotantoa. Kun järjestämistä keskitetään, on tuotantoa hajautettava. Lisäksi pitää purkaa päällekkäistä hallintoa ja päällekkäisiä palveluja, hyödyntää monituottajamallia sekä lisätä kansalaisten valinnanvapautta, Risikko totesi.

Talouspuolen hallinnan keinoina ovat jatkossa käytössä muun muassa julkisen talouden suunnitelma, kuntia kokonaisuutena tarkasteleva uusi kuntatalousohjelma ja kuntalain tuoma kuntien alijäämän kattamisvelvoite.

Ministeri Risikon mukaan on myös jatkettava kuntien tehtävien ja velvoitteiden vähentämistä.

Lisätietoja:

erityisavustaja Antti Häkkänen, puh. 02955 30228

Valtiovarainministeriö (VM) on osa valtioneuvostoa. Ministeriö valmistelee hallituksen talous- ja finanssipolitiikkaa ja valtion talousarvion sekä toimii veropolitiikan asiantuntijana. Se vastaa myös rahoitusmarkkinapolitiikan valmistelusta ja valtion työnantaja- ja henkilöstöpolitiikasta sekä julkishallinnon kehittämisestä. Lisäksi VM vastaa kuntahallinnon lainsäädännön sekä kuntatalouden kehittämisestä. Ministeriö osallistuu Euroopan unionin ja monien kansainvälisten järjestöjen toimintaan.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs