Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Ministeri Pekkarinen haluaa kotimaisia joululahjoja

Työ- ja elinkeinoministeriö

Ministeri Pekkarinen haluaa kotimaisia joululahjoja

Julkaistu: 11.12.2009 klo 13:46
Julkaisija: Työ- ja elinkeinoministeriö

– Näin joulun alla haluan kannustaa kaikkia suomalaisia miettimään kulutustottumuksiaan, totesi elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen puheessaan Suomalaisen Työn Liiton valtuuston kokouksessa 11.12.2009. – Kotitalouksien kulutustavarahankinnoista 52,4 % on tuontitavaroita. Siis alle puolet on kotimaista, ministeri Pekkarinen jatkoi.

Työ- ja elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen puhereferaatti

Suomalaisen Työn Liiton valtuuston kokouksessa 11.12.2009

 

- Näin joulun alla haluan kannustaa kaikkia suomalaisia miettimään kulutustottumuksiaan, totesi elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen puheessaan Suomalaisen Työn Liiton valtuuston kokouksessa 11.12.2009. - Kotitalouksien kulutustavarahankinnoista 52,4 % on tuontitavaroita. Siis alle puolet on kotimaista, ministeri Pekkarinen jatkoi.

 

- Vaikka nyt elämme EU-ympäristössä, uskallan silti olla sitä mieltä, että on koko Suomen etu, jos kulutustavaroiden kotimaisuusaste saadaan käännettyä 50 prosentin paremmalle puolelle, Pekkarinen totesi. Pekkarisen mukaan kotitalouksien kulutustavaroiden hankinnoista ainakin joka toisen euron tulisi mennä kotimaisiin hankintoihin.

 

- Jos jokainen suomalainen kuluttaisi vuositasolla reilut 150 euroa ulkomaisen tuotteen sijasta kotimaiseen, merkitsisi se lähes miljardin euron piristysruisketta kotimaiselle tuotannolle, hyvinvoinnille ja työpaikoille, Pekkarinen laski.

 

Joulukuu on kaupan ykkössesonki, jolloin koko vähittäiskaupan arvo on noin 25 prosenttia keskimääräistä kuukausimyyntiä suurempi. Tavaratalojen joulumyynti on jopa 62 prosenttia suurempaa kuin keskimääräinen kuukausimyynti. Kaupan liitto odottaa tänä vuonna joulukauppaan maltillista 2 prosentin kasvua.

 

Ministeri Pekkarinen peräänkuulutti yhteisvastuuta joulun ajan kuluttamiseen. - Viime aikoina yhä useampi suomalainen on jäänyt työttömäksi. Tämä näkyy sadoissa tuhansissa suomalaisissa kodeissa. Toisaalta, työssäkäyvien käteen voi verokevennysten, palkankorotusten ja eläkkeiden indeksikorotusten ansiosta jäädä keskimäärin 5 prosenttia enemmän tuloja, Pekkarinen muistutti.

 

- Jokainen voi miettiä valintojaan. Uskon, että näissä olosuhteissa kirkastuu myös kotimaisten tuotteiden ja työn merkitys, ministeri Pekkarinen vetosi. - Suomalainen työ on arvokasta, tuotteet turvallisia ja suomalaista laatua arvostetaan. Kulutuspäätöksillä voimme lieventää lamaa, luoda työtä ja hyvinvointia sekä vaikuttaa ilmastonmuutokseen.

 

Suomalaisen Työn Liiton teettämän tuoreen tutkimuksen mukaan joka neljäs suomalainen on lisännyt tietoisesti kotimaisten tuotteiden ostamista.

 

- Meneillään oleva taantuma on varmasti yksi tekijä. Lisäksi uskon, että yleinen arvojen ja asenteiden muuttuminen suosii kotimaisen kuluttamista. Työllisyysvaikutusten lisäksi on hyvä muistaa, että lähellä tuotetun tuotteen ilmastovaikutus eli hiilijalanjälki on usein pitkän matkan kulkenutta tuotetta parempi, ministeri totesi.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs