Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Minister Virkkunen: Ibruktagandet av digitala tjänster påskyndas

Valtiovarainministeriö

Minister Virkkunen: Ibruktagandet av digitala tjänster påskyndas

Pressmeddelande.
Publicerad: 10.12.2013 kl. 12:33
Utgivare: Valtiovarainministeriö

Förvaltnings- och kommunminister Henna Virkkunen betonade i sitt tal vid Digital Mikkeli –projektets tillställning i Helsingfors den 10 december digitala tjänsters viktighet för förbättrandet av den kommunala produktiviteten. Bästa idéer för digitala tjänster som underlättar kommuninvånarnas vardag belönades vid tillställningen.

- Endast två procent av kommunernas tjänster är digitala. Det är därför viktigt att andelen av digitala tjänster som tillhandahålls medborgare och företag utökas målmedvetet. Digitaliseringen och automatiseringen av tjänster ökar inte bara produktiviteten, utan förbättrar ofta även användbarheten av tjänsterna, sade Virkkunen.

Kommunsektorns informationsförvaltningskostnader uppgår på årlig nivå till ca 800-900 miljoner euro. Trots det har nyttorna med digitala lösningar enligt Virkkunen inte utnyttjats inom serviceproduktionen i tillräcklig mån.

- Det är klart att ansökningar och anmälningar ska kunna lämnas in digitalt i framtiden. Kommunala serviceproducenter ska ha tillgång till samma uppgifter om kunderna. I skolorna utgör de digitala lärningsmiljöerna århundradets största förändring inom den grundläggande undervisningen. Inom social- och hälsoservicen genererar teknologiska hjälpmedel förutom produktivitet även kvalitet i människornas liv, påminner Virkkunen.

För att digitaliseringen ska påskyndas krävs en enhetlig informationsförvaltningsarkitektur som garanterar kompatibilitet mellan olika aktörer. Detta arbete utförs som bäst såväl på statlig som på kommunal nivå. Finansministeriet stödjer skilt samordnandet av informationssystem bl.a. i samband med de pågående kommunsammanslagningsutredningarna.

- I Finland konstrueras som bäst en nationell digital servicekanal som avses inkludera även kommunala tjänster i så stor omfattning som möjligt. De första digitala tjänsterna blir tillgängliga för medborgarna, företagen och den offentliga sektorn år 2015, sade minister Virkkunen.

- För att produktiviteten ska kunna förbättras lönar det sig för kommunerna att överväga vilka tjänster eller delar av dem som i fortsättningen kunde produceras digitalt, uppmuntrar minister Virkkunen.

Förfrågningar: Elina Laavi, specialmedarbetare, tfn 040 708 2121 , elina.laavi@vm.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs