Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Miksi keksiä pyörä uudestaan - toimiva sote-palveluiden rahoitustyökalu on jo olemassa

Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry

Miksi keksiä pyörä uudestaan - toimiva sote-palveluiden rahoitustyökalu on jo olemassa

Tiedote.
Julkaistu: 18.03.2016 klo 11:33
Julkaisija: Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry

  • Sairaanhoitovakuutus on valmis, kansalaisille tuttu ja ymmärrettävä, koko valtakunnan kattava ja tasapuolinen järjestelmä, jonka avulla soten rahoitus on järjestettävissä kustannustehokkaasti jo olemassa olevalla kevyellä hallinnolla.
  • Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry pitää toteuttamiskelpoisena Kelan 15.3.2016 esittämää, sairaanhoitovakuutuksen kehittämiseen perustuvaa tapaa toteuttaa asiakkaan valinnanvapaus sote-uudistuksessa.
  • Kelan valtakunnallisia, jo olemassa olevia tietojärjestelmiä, kokemusta ja asiantuntijuutta kannattaa ehdottomasti hyödyntää sote-uudistuksen käytännön toteutuksessa.

 Kelan suorakorvausjärjestelmä on ollut jo pitkään käytössä sadoissa pienissä ja suurissa kuntoutusalan yrityksissä ympäri maan. FYSI ry kannattaa Kelan ehdotusta siitä, että suorakorvausjärjestelmää hyödynnettäisiin sote-uudistuksen keskeisen tavoitteen, asiakkaiden valinnanvapauden toteuttamisessa. Jo olemassa olevaa järjestelmää hyödyntämällä saavutettavat kustannussäästöt ovat ilmeiset.  

Parhaillaan on meneillään toinen tärkeä, potilaan valinnanvapautta tukeva prosessi, jossa yksityinen terveydenhuolto liittyy kansallisiin Kanta-palveluihin kuuluvaan sähköiseen Potilastiedon arkistoon. Kuntoutusalan yritykset ja ammatinharjoittajat käyvät parhaillaan läpi työlästä liittymisen prosessia, koska näkevät tärkeäksi arvoksi sen, että potilaiden kaikki keskeiset terveydenhuollon tapahtumat tallentuvat samaan sähköiseen Potilastiedon arkistoon riippumatta siitä, onko potilas hankkinut terveyspalvelunsa - käynyt lääkärillä, tutkimuksissa tai kuntoutuksessa -julkisella, yksityisellä vai kolmannella sektorilla.

Potilaalla on tämän vuoden kuluessa ensimmäistä kertaa suomalaisen terveydenhuollon historiassa mahdollisuus nähdä kaikki terveydenhuoltoonsa liittyvät tapahtumat Kanta-palveluihin kuuluvasta Omakanta-palvelusta. Potilas voi halutessaan antaa häntä kulloinkin hoitaville terveydenhuollon toimijoille oikeuden tutustua yhteen ja samaan paikkaan tallennettuun terveystietoonsa. Hoitoon liittyvä tiedonkulku virtaviivaistuu, nopeutuu ja helpottuu asiakkaan parhaaksi. Päällekkäisiltä tutkimus- ja hoitotoimenpiteiltä vältytään ja säästöjä syntyy.

Yksityiset fysioterapia- ja kuntoutusyritykset ovat tuottaneet Kelan järjestämää vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta vuosikymmenien ajan. Järjestelmää on kehitetty yhteistyössä Kelan ja palveluntuottajien kesken ja asiakkaita kuunnellen. Vaikeavammaiset asiakkaat ovat jo pitkään voineet valita kuntoutuspaikkansa kilpailutuksen läpikäyneiden palveluntuottajien joukosta. Palveluntuottajiksi hyväksytyt yritykset ovat sitoutuneet noudattamaan Kelan asettamaa korkeaa laatustandardia, jonka toteutumista valvotaan mm. auditoinnein. Näitä jo toimivia käytäntöjä on järkevää hyödyntää ja laajentaa nyt, kun valinnanvapaus ulotetaan sote-uudistuksessa koskemaan kaikkia kansalaisia.

Suomen sairaanhoitovakuutusjärjestelmä on ollut edellä aikaansa ja toiminut näihin päiviin asti käytännössä kuin valtakunnallinen, kaikkia käyttäjiä tasapuolisesti kohteleva palveluseteli.

FYSI ry kannattaa sairaanhoitovakuutuksen kehittämiseen perustuvaa käytännönläheistä, asiakkaalle ymmärrettävää, kevyesti hallinnoitavaa ja tarkan valvonnan mahdollistavaa järjestelmää asiakkaan valinnanvapauden toteuttamistavaksi uudessa sote-järjestelmässä.

 

Lisätietoja

FYSI ry:n puheenjohtaja Paula Sarias, 0400 687 243, paula.sarias@fysios.fi

FYSI ry:n toiminnanjohtaja Leila Salonen, 040 749 8706, leila.salonen@fysi.fi

Liitetiedostot

Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset Fysi ry on valtakunnallinen, vuonna 1972 perustettu edunvalvontajärjestö, yhteistyöverkosto ja kouluttajaorganisaatio, johon kuuluu  750 yritystä eri puolilta Suomea. Valtaosa FYSI ry:n jäsenyrityksistä on pieniä, keskimäärin 3 hengen yrityksiä, jotka tarjoavat lähipalveluja kotikuntansa asukkaille, työllistävät ja maksavat veronsa Suomeen. Toimialan yritykset ovat jo vuosikymmenien ajan täydentäneet julkista terveydenhuoltoa tuottamalla lähipalveluna mm. vaativia vaikeavammaisten lääkinnällisen kuntoutuksen palveluja. Noin 80 % kaikesta fysioterapiasta tuotetaan näissä yksityisissä fysioterapiakeskuksissa, joissa on tarjolla merkittävää alan erikoisosaamista kansalaisten työ- ja toimintakyvyn ylläpitämiseen. http://www.fysi.fi/

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs