Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Metsähallitus yllättynyt kartellipäätöksestä

Metsähallitus

Metsähallitus yllättynyt kartellipäätöksestä

Tiedote.
Julkaistu: 22.06.2016 klo 13:45
Julkaisija: Metsähallitus

Helsingin käräjäoikeus on antanut ratkaisunsa raakapuukartelliasiassa. Käräjäoikeus hylkäsi Metsähallituksen kannevaatimukset.

”Käräjäoikeuden ratkaisu ei vastannut Metsähallituksen ja sen käyttämien asiantuntijoiden näkemystä”, pääjohtaja Esa Härmälä sanoo. ”Olemme juuri saaneet nähtäväksemme käräjäoikeuden mittavan päätösaineiston ja tutustumme siihen rauhassa asiantuntijoidemme kanssa. Harkitsemme sen jälkeen mahdollisia jatkotoimia."

Käräjäoikeuden ratkaisu kuvastaa vahingon määrän osoittamisen haastavuutta. Kyse on alioikeuden päätöksestä. Kuten raakapuukartelliasian vanhentumiskysymyksen ratkaisut osoittavat, ylemmät oikeusasteet voivat samassa asiassa päätyä hyvin erilaisiin johtopäätöksiin. Kartellivahinkojen korvaamisesta ei ole vielä ylempien oikeusasteiden linjauksia.

UPM-Kymmene Oyj teki keväällä 2004 Kilpailuvirastolle (nyk. Kilpailu- ja kuluttajavirasto) hakemuksen vapautuakseen seuraamusmaksuista UPM:n, Metsäliitto Osuuskunnan ja Stora Enso Oyj:n ylläpitämän kartellin johdosta. Kilpailuvirasto käynnisti UPM:n hakemuksen johdosta mittavan tutkinnan, joka päättyi seuraamusmaksuesitykseen markkinaoikeudelle vuonna 2006. Markkinaoikeuden 4.1.2010 lainvoimaiseksi tulleen ratkaisun mukaan metsäyhtiöt olivat ylläpitäneet lainvastaista ostokartellia raakapuun valtakunnallisilla markkinoilla 1997–2004 ja siitä määrättiin maksettavaksi yli 50 miljoonan euron seuraamusmaksut.

Metsähallitus on suurin yksittäinen raakapuun myyjä Suomessa. Markkinaoikeuden päätöksen jälkeen Metsähallitus teetti riippumattomilla taloustieteen ja metsäekonomian asiantuntijoilla selvityksiä siitä, onko kartelli vääristänyt raakapuun markkinahintaa ja siten aiheuttanut Metsähallitukselle vahinkoa.

Selvitykset osoittivat Metsähallituksen kärsineen merkittävää vahinkoa. Vastuullisena julkisena toimijana Metsähallitus katsoi aiheelliseksi vaatia kartelliyhtiöiltä korvausta näiden sille aiheuttamasta vahingosta. Metsähallitus nosti kanteen kartelliyhtiöitä vastaan Helsingin käräjäoikeudessa maaliskuussa 2011.

Metsähallituksen vahingonkorvausoikeudenkäynti Helsingin käräjäoikeudessa on ollut vaativa ja pitkäkestoinen mm. aiemman oikeuskäytännön puutteen sekä oikeudenkäynnissä esitetyn laajan taloustieteellisen todistelun vuoksi. Koska vastaajayhtiöt ovat koko oikeudenkäynnin ajan kiistäneet mitään vahinkoa aiheutuneen, Metsähallitus on käyttänyt parhaita asiantuntijoita vahingon määrän selvittämiseksi.

Oikeudenkäynti Helsingin käräjäoikeudessa kesti yli viisi vuotta. Pääkäsittely alkoi lokakuussa 2015 ja päättyi helmikuussa 2016 ja siinä kuultiin yli 50 todistajaa sekä poikkeuksellisen laajaa taloustieteellistä todistelua.

Lisätietoja:

Pääjohtaja Esa Härmälä, p. +358 40 676 5005
Viestintäjohtaja Juha Mäkinen, p. +358 40 570 9307

Metsähallitus hoitaa ja käyttää valtion maa- ja vesialueita kestävästi ja vastuullisesti. Toimintamme perustuu uusiutuvien luonnonvarojen asiantuntevaan hyödyntämiseen, luonnon monimuotoisuuden edistämiseen ja yhteistyöhön alueellisten toimijoiden kanssa. Liiketoimintamme tulouttaa vuosittain valtiolle yli sata miljoonaa euroa. Luontopalvelujen julkisin varoin hoitamilla kansallispuistoilla ja retkeilyalueilla on merkittävä aluetaloudellinen vaikutus.

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs