Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Maatalous- ja kalastusneuvostossa keskustellaan maatalous- ja kalastuspolitiikan uudistuksista

Maa- ja metsätalousministeriö

Maatalous- ja kalastusneuvostossa keskustellaan maatalous- ja kalastuspolitiikan uudistuksista

Tiedote.
Julkaistu: 19.04.2013 klo 16:52
Julkaisija: Maa- ja metsätalousministeriö

Maatalous- ja kalastusneuvosto kokoontuu Luxemburgissa ensi maanantaina. Ministerit keskustelevat EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistamisen vaiheesta sekä kalastuspolitiikan uudistamisesta.

Puheenjohtajamaa Irlanti on toimittanut neuvoston maatalousuudistusta koskevat asetustekstit Euroopan parlamentille. Uudistuksesta käytävät ns. trilogikeskustelut puheenjohtajan, parlamentin ja neuvoston välillä ovat alkaneet hyvässä hengessä ja tavoitteena on poliittinen sopimus kesäkuun loppuun mennessä. Tässä vaiheessa neuvostossa ei vielä odoteta laajaa keskustelua, silllä mahdollisia tarkennuksia neuvoston mandaattiin tehdään vasta touko-kesäkuussa.

Kokouksessa komissio esittelee neuvostolle ehdotuksen vuoden 2014 siirtymätoimenpiteistä. Koska uuden CAP-järjestelmän toimeenpano on mahdotonta ensi vuoden alusta, komissio esittää, että kaikki nykyiset tukijärjestelmät (suorat tuet, ympäristötuet, LFA-tuet) ovat käytössä vielä vuoden 2014 ajan. Yksittäisten tukien tasot saattavat muuttua tästä vuodesta. Uusi CAP-tukijärjestelmä ja maaseudun kehittämisohjelma käynnistyisivät vuoden 2015 alusta.

Periaatekeskustelu kalastuspolitiikan perusasetuksesta

Yhteisen kalastuspolitiikan perusasetuksesta käydään periaatekeskustelu. Periaatekeskustelulla pohjustetaan trilogineuvottelujen jatkamista Euroopan parlamentin ja komission kanssa. Neuvoston mandaattiin palataan tarvittaessa myöhemmin.

Suomen kanta on, että yhteisen kalastuspolitiikan tavoitteen pitää perustua kestävään enimmäistuotantoon ja varovaisuusperiaatteen soveltamiseen. Suomi on tyytyväinen siihen, että neuvostolla ja Euroopan parlamentilla on yhteisymmärrys saaliiden purkamisvelvoitteen voimaansaattamisen aikataulusta Itämeren osalta.

Suomi katsoo, että alueellistaminen on eräs uudistuksen tärkeimmistä elementeistä. Suomen mielestä neuvoston yleisnäkemyksessä määritelty kalastuspolitiikan alueellistamista koskeva malli on erinomainen, eikä sen muuttamiseen pidä ryhtyä.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
maatalousneuvos Kari Valonen, maatalousasiat, p. 0295 16 2269
neuvotteleva virkamies Orian Bondestam, kalastusasiat, p. 0295 16 2494
sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi@mmm.fi


 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs