Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Maaseudun hankerahoitus yksinkertaistuu

Maa- ja metsätalousministeriö

Maaseudun hankerahoitus yksinkertaistuu

Julkaistu: 27.05.2010 klo 14:03
Julkaisija: Maa- ja metsätalousministeriö

Maaseudun hankerahoitus yksinkertaistuu. Valtioneuvosto hyväksyi tänään muutokset maaseudun hanketoiminnan tukemisesta annettuun asetukseen. Muutos mahdollistaa myös laajakaistahankkeet osana Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa.

Maaseudun hankerahoitus yksinkertaistuu. Valtioneuvosto hyväksyi tänään muutokset maaseudun hanketoiminnan tukemisesta annettuun asetukseen. Muutos mahdollistaa myös laajakaistahankkeet osana Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa.

Maaseudun yritys- ja hankerahoitusta on pidetty hallinnollisesti raskaana ja ohjelman tavoitteisiin pääsemiseksi hallinnointia halutaan keventää. Asetusmuutos perustuu osittain maa- ja metsätalousministeri Anttilan asettaman hallinnollisen taakan vähentämistä selvittäneen työryhmän kehittämisesityksiin. Käyttöön otetaan esimerkiksi vaihtoehtoinen malli yleiskustannusten kohdentamisessa ja todentamisessa, jonka tarkoitus on vähentää tuen saajalta vaadittavien tositteiden määrää. Muita työryhmän esitykseen perustuvia asetusmuutoksia ovat mm. koulutuksen mahdollistaminen yleishyödyllisessä kehittämishankkeessa, pienten kustannusten kohtuullisuuden selvittämisen yksinkertaistaminen ja luopuminen vähintään kerran vuodessa vaaditusta maksuhakemuksesta.

Asetus myös mahdollistaa osana Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa 2007-2013 toteutettavat laajakaistahankkeet. Laajakaistahankkeet ovat osa valtioneuvoston periaatepäätökseen perustuvaa kansallista Laajakaista 2015 -hanketta, jota toteutetaan yhteistyössä maa- ja metsätalousministeriön ja liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalalla.

Laajakaistahankkeisiin on kohdennettu maaseudun kehittämisohjelmassa noin 25 miljoonaa euroa lisävaroja EU:n elvytyssuunnitelman kautta. Laajakaistahankkeissa tuen saajan rahoitusosuus on aina vähintään 34 prosenttia kustannuksista ja kunnan osuus joko 8, 22 tai 33 prosenttia kustannuksista. Maaseudun kehittämisohjelman rahoitus toteutuu ELY-keskusten päätöksillä ja kuntien maksuosuus on 22 prosenttia. Liikenne- ja viestintäministeriön kansallisesti rahoittamissa hankkeissa kuntien maksuosuus on 8 tai 33 prosenttia.

Asetusmuutos koskee Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman
2007-2013 mukaisia EU:n osaksi rahoittamia hanketukia, joita myönnetään ELY-keskuksille ja Leader-toimintaryhmille osoitetusta rahoituksesta maaseudun alueelliseen ja paikalliseen kehittämiseen. Hankemuotoja ovat kehittämishanke, koulutushanke, yleishyödyllinen investointihanke ja koordinointihanke. Asetus tulee voimaan 2.6.2010.

Tukia koskevaa ohjeistusta, lomakkeita ja muuta toimeenpanoa koskevia esityksiä valmistellaan Maaseutuvirastossa.

Lisätietoa maa- ja metsätalousministeriöstä:
hallitussihteeri Mika Saari, p. 09 160 52242
neuvotteleva virkamies Sirpa Karjalainen, p. 09 160 52901
suunnittelija Marianne Selkäinaho, p. 09 160 54334 (laajakaistahankkeet)

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs