Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Luonnonmukainen maatalous puhutti ministereitä

Maa- ja metsätalousministeriö

Luonnonmukainen maatalous puhutti ministereitä

Tiedote.
Julkaistu: 14.07.2014 klo 19:38
Julkaisija: Maa- ja metsätalousministeriö

Maatalous- ja kalastusneuvosto keskusteli kokouksessaan maanantaina 14.7.2014 luonnonmukaisesta maataloudesta. Ministerit keskustelivat myös maitoalan tulevaisuudesta sekä komission tiedonannosta vuoden 2015 kalastusmahdollisuuksista. Suomea kokouksessa edusti maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo.
 
Uuden lainsäädännön ja toimintasuunnitelman avulla komissio pyrkii poistamaan esteitä EU:n luonnonmukaisen tuotannon kehityksen tieltä ja parantamaan kilpailukykyä. Ministeri Orpon mukaan Suomi kannattaa ehdotuksen pääperiaatteita, mutta työtä on vielä edessä.
 
- Asetusehdotus sisältää hyviä elementtejä, esimerkiksi hallinnollista taakkaa keventäviä uudistuksia. Nykyiseen lainsäädäntöön sisältyviä poikkeuksia, mm. jalostuseläinten käytön ja vähittäiskaupan osalta, ei kuitenkaan tule poistaa. Ehdotus vähittäiskauppojen valvonnasta lisäisi huomattavasti hallinnollista taakkaa ja kustannuksia ilman merkittävää parannusta kuluttajien luottamukseen. Riskinä on, että osa pienistä vähittäiskaupoista luopuisi kokonaan luomutuotteiden myynnistä, korosti Orpo
 
Komission maitoalaa koskevan raportin mukaan maitokiintiöiden päättyminen vuonna 2015 avaa Euroopan maitoalalle lisää tilaisuuksia, mutta asettaa sille myös uusia haasteita. Suomi katsoo, että yhteisen maatalouspolitiikan keinoja on käytettävä markkinoiden hallinnassa. Tuotantoon sidotun tuen ja epäsuotuisien alueiden tuen tulee säilyä ja ne pitää kohdistaa tehokkaasti. Markkinoiden seuranta ja analysointi on tärkeää, sillä erityisesti syrjäiset ja epäsuotuisat alueet kärsivät hinnanlaskusta ensimmäisenä.
 
Komission tiedonannossa vuoden 2015 kalastusmahdollisuuksista tärkeässä asemassa ovat kalakantoja koskevien monivuotisten suunnitelmien ja tieteellisten suositusten noudattaminen. Ministeri Orpon mukaan Suomi kannattaa komission tiedonannossa olevaa lähestymistapaa.
 
- Kalakantojen hyödyntämisessä tulee saavuttaa mikäli mahdollista kestävän enimmäistuoton taso vuoteen 2015 mennessä ja kaikkien kalakantojen osalta viimeistään 2020 mennessä. Tämän tason saavuttamisen jälkeen kalakantojen kestävä hyödyntäminen tuottaa suurimman hyödyn myös kalastuselinkeinolle. Tiedonannon periaatteet, tieteellinen neuvo ja sääntöjen noudattamisen valvonta tulee ottaa asianmukaisesti huomioon myös syksyllä Itämeren lohen kalastuskiintiöistä  päätettäessä, korosti Orpo.
 
Ministeri Orpo tapasi neuvoston kokouksen yhteydessä maatalouskomissaari Dacian Cioloșin. Komissaarin kanssa käydyissä keskustelussa aiheina olivat yhteisen maatalouspolitiikan uudistus, Suomen maaseudun kehittämisohjelma sekä viljelijöiden hallinnollisen taakan keventäminen.
 
Lisätietoa maa- ja metsätalousministeriöstä:
maatalousneuvos Kari Valonen, puh. 0295 16 2269 (maatalous)
kalastusneuvos Risto Lampinen, puh. 0295 16 2458 (kalastus)


 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs