Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Luonnon monimuotoisuus houkuttelee hienoja pitkospuita enemmän

Metsähallitus

Luonnon monimuotoisuus houkuttelee hienoja pitkospuita enemmän

Tiedote.
Julkaistu: 24.07.2015 klo 08:15
Julkaisija: Metsähallitus

HUOM. TIEDOTE SISÄLTÄÄ JULKAISUVAPAAT KUVAT

Laaja elinympäristöjen kirjo ja uhanalaiset lajit houkuttavat ihmisiä vierailemaan Suomen kansallispuistoissa. Esimerkiksi virkistyskäyttörakenteet tai puiston sijainti eivät selitä käyntimääriä yhtä paljon kuin elinympäristöjen monimuotoisuus. Virkistyskäyttö on kansallispuistoissa ohjautunut erityisen voimakkaasti alueille, joilla oli korkeimmat monimuotoisuusarvot.  Retkeilyreitit on siis Suomessa viety luonnonrikkauksien äärelle.

Luonnon monimuotoisuus kiinnostaa ja kiehtoo ihmisiä, niin puistossa vierailijoita kuin henkilöitä ja tahoja, jotka puistoon polkuja ja rakenteita tekevät. Tulos merkitseekin, että monimuotoisuuden suojeluun on kiinnitettävä erityistä huomiota virkistyskäytön rakenteita ja kansallispuiston toimintaa suunniteltaessa. Toisaalta ihmisten kiinnostusta luontoon ja luonnon monimuotoisuuden merkitystä kävijöille voitaisiin käyttää entistä enemmän puistojen markkinoinnissa ja viestinnässä.

”Tulos on oiva esimerkki biofiliasta – ihmisen synnynnäisestä kiinnostuksesta ja rakkaudesta monimuotoista luontoa kohtaan”, aluepäällikkö Pirkko Siikamäki Metsähallituksen luontopalveluista toteaa.

Tulokset on saatu Siikamäen johtamassa ja Suomen akatemian rahoittamassa tutkimushankkeessa, jossa paneuduttiin kestävään luontomatkailuun ja luonnonsuojelualueiden hoitoon. Tutkimuksessa olivat mukana yhteistyökumppaneina Katja Kangas, Antti Paasivaara Luonnonvarakeskuksesta sekä Susanna Schroderus Oulun yliopistosta. Tutkimus on julkaistu juuri ilmestyneessä kansainvälisessä Biodiversity  and conservation –julkaisussa.

Lisätietoja: aluepäällikkö Pirkko Siikamäki, puh. 040 8275457, Metsähallitus, Pohjanmaan luontopalvelut ja tutkija Katja Kangas, puh. 029 5325056, Luonnonvarakeskus

Kuvat: Metsähallitus/Pirkko Siikamäki

Kuvatekstit: Näyttävin kämmekkämme tikankontti (Cypripedium calceolus) houkuttelee luontokuvaajia Oulangan kansallispuistoon. 

Liitetiedostot

Metsähallituksen luontopalvelut suojelee ja hoitaa alkuperäistä ja uhanalaista suomalaista luontoa sekä tuottaa luonnossa liikkujille retkeilypalveluja. Vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä Metsähallituksen eräasiat.

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs