Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Lomautusten väheneminen hidasti työttömyyden kasvua toukokuussa

Työ- ja elinkeinoministeriö

Lomautusten väheneminen hidasti työttömyyden kasvua toukokuussa

Julkaistu: 22.06.2010 klo 09:46
Julkaisija: Työ- ja elinkeinoministeriö

Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi toukokuussa 8 800:lla edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta. Tiedot ilmenevät 22.6.2010 julkaistussa työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoon perustuvassa Työllisyyskatsauksessa. Työ- ja elinkeinotoimistoissa (TE-toimistoissa) oli toukokuun lopussa yhteensä 253 600 työtöntä työnhakijaa, mikä oli 10 100 vähemmän kuin huhtikuussa.

Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi toukokuussa 8 800:lla edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta. Tiedot ilmenevät 22.6.2010 julkaistussa työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoon perustuvassa Työllisyyskatsauksessa. Työ- ja elinkeinotoimistoissa (TE-toimistoissa) oli toukokuun lopussa yhteensä 253 600 työtöntä työnhakijaa, mikä oli 10 100 vähemmän kuin huhtikuussa.

 

Työttömyys kasvoi edellisestä vuodesta yhdeksän ELY-keskuksen alueella; eniten Ahvenanmaalla (23 %), Varsinais-Suomessa (17 %), Uudellamaalla (10 %) ja Pirkanmaalla (8 %). Vastaavasti työttömyys väheni seitsemän ELY-keskuksen alueella; eniten Pohjois-Karjalassa (-12 %), Kainuussa (-11 %) ja Lapissa (-4 %). Ammattiryhmittäin tarkasteltuna työttömyys nousi edellisen vuoden toukokuuhun verrattuna kaikissa ammattiryhmissä; eniten teollisessa työssä, luokittelemattomassa työssä, korkeimmin koulutettujen ammattiryhmässä sekä terveydenhuolto- ja sosiaalialan työssä.

 

Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin työ- ja elinkeinotoimistoihin toukokuun aikana 38 200, mikä on 2 700 enemmän kuin edellisen vuoden toukokuussa. Kaikkiaan TE-toimistoissa oli toukokuussa avoinna 69 900 työpaikkaa, mikä on 5 200 enemmän kuin vuosi sitten. Kuukauden lopussa edelleen avoinna olevat työpaikat (27 300) olivat vähentyneet kolmessa ammattiryhmässä: maa- ja metsätaloustyössä, kuljetus ja liikennetyössä sekä palvelutyössä. Vastaavasti avoimien työpaikkojen määrä oli lisääntynyt seitsemässä ammattiryhmässä; eniten teollisessa työssä, korkeimmin koulutettujen ammattiryhmässä sekä rakennus- ja kaivosalan työssä.

 

Työ- ja elinkeinohallinnon työvoimapoliittisilla toimenpiteillä sijoitettuna oli toukokuun lopussa 90 700 henkilöä, mikä oli 6 200 enemmän kuin edellisen vuoden toukokuussa.

 

Lomautettuina arviolta noin 41 000 henkilöä

 

Työnvälitystilastoon sisältyvien henkilökohtaisesti lomautettujen ja lyhennetyllä työviikolla olevien sekä ryhmälomautusten erillisseurannan lukumäärien perusteella arvioidaan, että koko maassa oli voimassa olevien lomautusten piirissä toukokuun lopussa yhteensä noin 41 000 henkilöä, mikä oli yli puolet vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Huhtikuusta lomautettujen kokonaismäärä väheni 9 000:lla. Työ- ja elinkeinotoimistoihin henkilökohtaisesti ilmoittautuneita lomautettuja oli toukokuun lopussa yhteensä 19 300 eli 11 100 vähemmän kuin edellisen vuoden toukokuussa. Huhtikuusta henkilökohtaisesti lomautettujen määrä väheni 6 200:lla. Lisäksi lyhennetyllä työviikolla oli toukokuun lopussa 4 100 työnhakijaa, mikä on 300 enemmän kuin viime vuoden toukokuussa.

 

Henkilökohtaisen lomauttamisen lisäksi on tietyissä tapauksissa mahdollista käyttää ryhmälomautusta. Työnantajien tulee ilmoittaa ryhmälomautuksista työttömyysetuuden maksajalle ja paikalliselle TE-toimistolle, mistä ELY-keskukset keräävät kuukausittain alueellaan ryhmälomautettuna olevien henkilöiden lukumäärät. Tämän erillisen seurannan perusteella koko maassa oli ryhmälomautettuna toukokuun lopussa 19 400 henkilöä eli 32 400 vähemmän kuin viime vuonna kesäkuun puolivälissä. Ryhmälomautettujen määrä väheni huhtikuusta 1 900:lla.

 

Ryhmälomautuksia oli eniten Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Pirkanmaan ELY-keskuksen alueella. Toimialoittain tarkasteltuna ryhmälomautuksia oli eniten koneiden ja laitteiden valmistuksen, metallituotteiden valmistuksen sekä sähkölaitteiden valmistuksen toimialoilla. Ryhmälomautuksia oli yhteensä 413 työnantajalla. Ryhmälomautetuista oli kokoaikaisesti lomautettuja 10 600 ja lyhennetyllä työviikolla 7 200 henkilöä. Määräaikaisten ryhmälomautusten keskimääräinen kesto oli 50 päivää.

 

Voimassa olevien lomautusten lisäksi TE-toimistoilla oli toukokuun lopussa työnantajien tekemien ennakkoilmoitusten perusteella tiedot 10 200 henkilön mahdollisesti toteutuvista tulevista lomautuksista. Edellisen vuoden kesäkuun puolivälistä määrä väheni 19 300:lla ja huhtikuusta 100:lla.

 

 

Tilastokeskus: Toukokuun työttömyysaste 0,3 prosenttiyksikköä pienempi kuin vuosi sitten

 

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä oli toukokuussa 13 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Palkansaajien määrä lisääntyi ja yrittäjien määrä väheni. Työllisyysaste oli 68,6 prosenttia eli 0,7 prosenttiyksikköä pienempi kuin viime vuoden toukokuussa. Työvoimatutkimuksen mukaan työttömiä oli 293 000, mikä on 12 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Työttömyysaste oli 10,5 prosenttia eli 0,3 prosenttiyksikköä pienempi kuin vuotta aiemmin.

 

 

TEM:n Työllisyyskatsaus on luettavissa ministeriön verkkosivuilla osoitteessa www.tem.fi/tyollisyyskatsaus
Ryhmälomautusten erillisseurannan tiedot löytyvät osoitteesta www.tem.fi/ryhmalomautusseuranta
Tilastokeskuksen ja TEM:n yhteisjulkistus: www.tilastokeskus.fi/til/tyti/tie.html

Lisätiedot:
Erikoissuunnittelija Petri Syvänen, TEM, puh. 010 604 8050

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs