Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Lomautukset vähenivät, työttömyyden kasvu hidastui

Työ- ja elinkeinoministeriö

Lomautukset vähenivät, työttömyyden kasvu hidastui

Julkaistu: 27.04.2010 klo 09:23
Julkaisija: Työ- ja elinkeinoministeriö

Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi maaliskuussa 23 800:lla edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta. Tiedot ilmenevät 27.4.2010 julkaistussa työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoon perustuvassa Työllisyyskatsauksessa. Työ- ja elinkeinotoimistoissa (TE-toimistoissa) oli maaliskuun lopussa yhteensä 275 200 työtöntä työnhakijaa, mikä oli 11 900 vähemmän kuin helmikuussa.

Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi maaliskuussa 23 800:lla edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta. Tiedot ilmenevät 27.4.2010 julkaistussa työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoon perustuvassa Työllisyyskatsauksessa. Työ- ja elinkeinotoimistoissa (TE-toimistoissa) oli maaliskuun lopussa yhteensä 275 200 työtöntä työnhakijaa, mikä oli 11 900 vähemmän kuin helmikuussa.

Työttömyys kasvoi edellisestä vuodesta Kainuuta ( 11 %) ja Pohjois-Karjalaa ( 7 %) lukuun ottamatta muualla maassa; eniten Ahvenanmaalla (27 %), Varsinais-Suomessa (26 %), Uudellamaalla (19 %) ja Pirkanmaalla (13 %). Ammattiryhmittäin tarkasteltuna työttömyys nousi edellisen vuoden maaliskuuhun verrattuna kaikissa ammattiryhmissä; eniten teollisessa työssä, korkeimmin koulutettujen ammattiryhmässä, hallinto- ja toimistotyössä sekä luokittelemattomassa työssä.

Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin työ- ja elinkeinotoimistoihin maaliskuun aikana 52 700, mikä on 7 300 enemmän kuin edellisen vuoden maaliskuussa. Kaikkiaan TE-toimistoissa oli maaliskuussa avoinna 93 900 työpaikkaa, mikä on 4 500 enemmän kuin vuosi sitten. Kuukauden lopussa edelleen avoinna olevat työpaikat (41 000) olivat vähentyneet viidessä ammattiryhmässä; eniten terveydenhuolto- ja sosiaalialan työssä, teollisessa työssä sekä maa- ja metsätaloustyössä. Vastaavasti avoimien työpaikkojen määrä oli lisääntynyt viidessä ammattiryhmässä; eniten kaupallisessa työssä, korkeimmin koulutettujen ammattiryhmässä sekä rakennus- ja kaivosalan työssä.

Työ- ja elinkeinohallinnon työvoimapoliittisilla toimenpiteillä sijoitettuna oli maaliskuun lopussa 89 600 henkilöä, mikä oli 4 900 enemmän kuin edellisen vuoden maaliskuussa.

Lomautettuina arviolta noin 60 000 henkilöä

Työnvälitystilastoon sisältyvien henkilökohtaisesti lomautettujen ja lyhennetyllä työviikolla olevien sekä ryhmälomautusten erillisseurannan lukumäärien perusteella arvioidaan, että koko maassa oli voimassa olevien lomautusten piirissä maaliskuun lopussa yhteensä noin 60 000 henkilöä, mikä oli kolmanneksen vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Helmikuusta lomautettujen kokonaismäärä väheni 4 000:lla.

Työ- ja elinkeinotoimistoihin henkilökohtaisesti ilmoittautuneita lomautettuja oli maaliskuun lopussa yhteensä 31 100 eli 4 000 vähemmän kuin edellisen vuoden maaliskuussa. Helmikuusta henkilökohtaisesti lomautettujen määrä väheni 3 100:lla. Lisäksi lyhennetyllä työviikolla oli maaliskuun lopussa 4 800 työnhakijaa, mikä on 1 300 enemmän kuin viime vuoden maaliskuussa.

Henkilökohtaisen lomauttamisen lisäksi on tietyissä tapauksissa mahdollista käyttää ryhmälomautusta. Työnantajien tulee ilmoittaa ryhmälomautuksista työttömyysetuuden maksajalle ja paikalliselle TE-toimistolle, mistä ELY-keskukset keräävät kuukausittain alueellaan ryhmälomautettuna olevien henkilöiden lukumäärät.

Tämän erillisen seurannan perusteella koko maassa oli ryhmälomautettuna maaliskuun lopussa 26 800 henkilöä eli 25 300 vähemmän kuin viime vuonna huhtikuun puolivälissä. Ryhmälomautettujen määrä väheni helmikuusta 1 200:lla.
Ryhmälomautuksia oli eniten Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Hämeen ELY-keskuksen alueella. Toimialoittain tarkasteltuna ryhmälomautuksia oli eniten koneiden ja laitteiden valmistuksen, metallituotteiden valmistuksen sekä sähkölaitteiden valmistuksen toimialoilla. Ryhmälomautuksia oli yhteensä 573 työnantajalla. Ryhmälomautetuista oli kokoaikaisesti lomautettuja 15 700 ja lyhennetyllä työviikolla 8 800 henkilöä. Määräaikaisten ryhmälomautusten keskimääräinen kesto oli 51 päivää.

Voimassa olevien lomautusten lisäksi TE-toimistoilla oli maaliskuun lopussa työnantajien tekemien ennakkoilmoitusten perusteella tiedot 10 700 henkilön mahdollisesti toteutuvista tulevista lomautuksista. Edellisen vuoden huhtikuun puolivälistä määrä väheni 22 700:lla ja helmikuusta 3 500:lla.

Tilastokeskus: Maaliskuun työttömyysaste 9,1 prosenttia

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä oli maaliskuussa 48 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Sekä palkansaajien että yrittäjien määrä väheni. Työllisyysaste oli 66,5 prosenttia eli 1,5 prosenttiyksikköä pienempi kuin viime vuoden maaliskuussa. Työvoimatutkimuksen mukaan työttömiä oli 240 000, mikä on 18 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työttömyysaste oli 9,1 prosenttia eli 0,8 prosenttiyksikköä korkeampi kuin vuotta aiemmin.

TEM:n Työllisyyskatsaus on luettavissa ministeriön verkkosivuilla osoitteessa www.tem.fi/tyollisyyskatsaus
Ryhmälomautusten erillisseurannan tiedot löytyvät osoitteesta www.tem.fi/ryhmalomautusseuranta
Tilastokeskuksen ja TEM:n yhteisjulkistus: www.tilastokeskus.fi/til/tyti/tie.html
Lisätiedot:
Erikoissuunnittelija Petri Syvänen, TEM, puh. 010 604 8050

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs