Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Lausuntoaika kuntarakennelain muuttamisesta päättyi

Valtiovarainministeriö

Lausuntoaika kuntarakennelain muuttamisesta päättyi

Tiedote.
Julkaistu: 31.03.2014 klo 16:52
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Lausuntoaika hallituksen esitysluonnoksesta kuntarakennelain muuttamiseksi päättyi maanantaina 31.3.2014. Lausuntoja saapui määräaikaan mennessä 77, joista 35 oli kuntien lausuntoja ja 42 muiden tahojen lausuntoja.

Annetut lausunnot ovat luettavissa valtioneuvoston hankerekisteristä (hankenumero VM149:00/2013).

Hallituksen esitysluonnos koskee valtioneuvoston toimivallan laajentamista kaupunkiseuduilla. Esityksessä valtioneuvostolle ehdotetaan laajennettua toimivaltaa päättää kuntien yhdistymisestä viime kädessä vastoin kunnanvaltuustojen tahtoa.

Menettely koskisi kaupunkiseutuja, joiden työssäkäyntialueella on vähintään 100 000 asukasta. Säännöstä ei kuitenkaan sovellettaisi Helsingin työssäkäyntialueella, jossa on parhaillaan käynnissä metropolihallintolain valmistelu.

Toimivallan käyttö rajoitettaisiin tilanteisiin, joissa kuntarakennelain tavoitteet eivät ole toteutettavissa vapaaehtoisesti ja joissa toimivallan käyttöön on alueen maankäyttöön, asumiseen, liikenteeseen tai kuntien taloudelliseen eriytymiskehitykseen liittyvät painavat perusteet.

Taustaa

Kuntarakennelain muuttamisen valmistelu aloitettiin hallituksen syksyllä 2013 päättämien rakennepoliittisen linjausten pohjalta. Lakimuutoksen tarkoituksena on turvata aluekehityksen kannalta keskeisten kaupunkiseutujen yhdyskuntarakenteen eheys, elinvoimaisuuden kehittäminen ja palvelujen tehokas järjestäminen.

Lausuntopyyntö lähetettiin niille kunnan- ja kaupunginhallituksille, joita kuntarakennelain muuttaminen koskee. Lausuntoa pyydettiin kuntien ohella noin 70 taholta, muun muassa ministeriöiltä, eduskuntapuolueilta, maakunnan liitoilta sekä aluehallintoviranomaisilta ja eräiltä järjestöiltä.

Lisätietoja

ylijohtaja Päivi Laajala, valtiovarainministeriö, puh. 02955 30026

hallitusneuvos Auli Valli-Lintu, valtiovarainministeriö, puh. 02955 30079

neuvotteleva virkamies Katja Palonen, valtiovarainministeriö, puh. 02955 30322

ympäristöneuvos Pekka Normo, ympäristöministeriö, puh. 02952 50204

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs