Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Lapin ensimmäinen maisemanhoitoalue perustettiin Pelkosenniemelle

Ympäristöministeriö

Lapin ensimmäinen maisemanhoitoalue perustettiin Pelkosenniemelle

Julkaistu: 20.04.2010 klo 15:16
Julkaisija: Ympäristöministeriö

Lapin ensimmäinen valtakunnallinen maisemanhoitoalue on tänään perustettu Kairalan ja Luiron kyliin Pelkosenniemelle. Ympäristöministeri Paula Lehtomäki julkisti tänään Kairalassa perustamispäätöksen, joka on vasta kolmas laatuaan koko Suomessa. Suomen pohjoisin maisemanhoitoalue kattaa 2082 hehtaaria. Aloitteen maisemanhoitoalueesta tekivät Kairalan ja Luiron kyläseurat.

Lapin ensimmäinen valtakunnallinen maisemanhoitoalue on tänään perustettu Kairalan ja Luiron kyliin Pelkosenniemelle. Ympäristöministeri Paula Lehtomäki julkisti tänään Kairalassa perustamispäätöksen, joka on vasta kolmas laatuaan koko Suomessa. Suomen pohjoisin maisemanhoitoalue kattaa 2082 hehtaaria. Aloitteen maisemanhoitoalueesta tekivät Kairalan ja Luiron kyläseurat.

Kairalan-Luiron maisemanhoitoalueen perustamisella halutaan turvata maisemallisesti ja historiallisesti arvokkaat kylämaisemat. Kairalan ja Luiron kylissä on useita Lapin sodalta säästyneitä komeita peräpohjalaisia rakennuksia aina 1700-luvulta asti, ja kylät ovat muutenkin säilyttäneet hyvin maisemalliset erityispiirteensä.

Ympäristöministeri Lehtomäki iloitsi paikallisesta aloitteellisuudesta. "Maiseman hoito voidaan turvata vain silloin, kun asukkaat itse siihen sitoutuvat. Aloitteen tuleminen paikan päältä onkin ainoa oikea marssijärjestys. Kun oivalletaan paikallisen kulttuurin omat vahvuudet ja uskotaan niihin, voidaan tulevaisuus rakentaa niiden varaan. Maailmanlaajuisessa mittakaavassa pieneltä vaikuttavalla asialla voi olla aivan keskeinen rooli alueen menestyksessä.”

”Maisemanhoitoalueen perustaminen on kunnianosoitus Kairalan ja Luiron kylille ja kylien asukkaille, jotka ovat vaalineet ympäristöään vuosisadasta toiseen. Alueen monimuotoinen luonto ja upea kulttuurimaisema ovat arvokas esimerkki siitä, kuinka ihminen ja luonto voivat elää sopusoinnussa rinnakkain”, ympäristöministeri Lehtomäki painotti.

Vaaroja ja viljelysmaita

Kaksi jokea halkoo kulttuurimaisemaa. Kairalan läpi virtaa Kitinen ja Luiron kylää sivuaa Luirojoki.  Nuo maisemallisesti tärkeät joet ovat aiemmin toimineet kulkuväylinä ja kautta aikojen antaneet osan päivittäisestä ravinnosta. Niityt, viljelykset ja pihapiirit ovat asettuneet jokien rannoille. Kylätaajamia reunustavat metsät ja laajat suoalueet. Pyhä-, Luosto- ja Nivatunturi sekä matalammat vaarat luovat maisemille komeat kehykset.

Maisemaa ovat muokanneet perinteiset elinkeinot, kuten maatalous ja porotalous. Tavoitteena on, että maiseman tunnustaminen valtakunnallisesti arvokkaaksi antaa asukkaille luottamusta niin perinteisten elinkeinojen jatkamiseen kuin luonto- ja kulttuurimatkailun kehittämiseen.

Maisemanhoitoalueen perustamispäätöksessä todetaan maiseman arvot ja annetaan suositukset maisemanhoidon periaatteista. Periaatteet selostetaan yksityiskohtaisesti hoito- ja käyttösuunnitelmassa "Komiat kylät pohjoisen maisemassa". Suunnitelma syntyi alueen asukkaiden ja paikallisten viranomaisten yhteistyönä.

Ympäristöministeriö perustaa valtakunnalliset maisemanhoitoalueet luonnonsuojelulain nojalla. Niitä on tätä ennen perustettu kaksi: Hyypänjokilaakson maisemanhoitoalue Kauhajoelle (2009) ja Skärlandetin maisemanhoitoalue Tammisaareen (2007). Lisäksi alueellisten ympäristökeskusten päätöksillä on perustettu kaksi maakunnallista maisemanhoitoaluetta: Saijan maisema-alue Sallaan (2007) ja Suomussalmen vienalaiskylien maisema-alue (2000).

Lisätietoja:   

Tapio Heikkilä, ympäristöministeriö, puh. 050 594 7515, 
etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
Päivi Lundvall, Lapin ELY-keskus, puh. 040 824 2727, 
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Marjut Kokko, Lapin ELY-keskus, puh. 0400 304 745, 
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Kari Tallavaara, Kairalan kyläyhdistys, puh. 050 4100 303, 
etunimi.sukunimi@pp.inet.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs